Erişilebilirlik

Afganistan'daki NATO Birliklerinin Görev Alanı Genişliyor


Afganistan’daki NATO birliklerinin görev alanının genişletilmesine bugün başlandı.

Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı, ilk İtalyan birliğinin Herat’a ulaştığını söyledi. Korgeneral Erdağı, Litvanya, İspanya ve Yunan birliğinin de aynı bölgede görev yapacağını bildirdi.


Afganistan’daki NATO gücünün görev alanının başkent Kabil’den ülkenin diğer bölgelerini içine alacak şekilde genişletilmesi geçen ayki Savunma Bakanları toplantısında kararlaştırılmıştı.

Amerika uzun bir süredir NATO‘ya bu konuda baskı yapıyor.

Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti komutanı Korgeneral Ethem Erdağı, seçimlerin güvenlik içinde yapılabilmesi için Afganistan’a daha fazla asker sevk edileceğini söyledi. Korgeneral Erdağı Kabil’de yaptığı basın toplantısında, devlet başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi parlamento seçimleri için de NATO’nun Afganistan’daki kuvvetlerini takviye edeceğini belirrti ancak rakam vermedi.

Korgeneral Erdağı, Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvvetinin önümüzdeki aylarda çalışma alanını genişleteceğini ve ülkenin batısındaki bazı bölgelerde görevi Amerikan askerlerinin devir alacağını bildirdi.

Taleban militanlarının hükümete karşı saldırıları kış ayları nedeniyle azalmış bulunuyor. Ancak bahar ve yaklaşan seçimlerle birlikte bu durumun değişmesi bekleniyor.

Bu arada Devlet Başkanı Hamit Karzai, Özbek asıllı general Raşid Dostum’u genelkurmay başkanlığına atadı. General Dostum, devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 10’unu alarak adaylar arasında dördüncü sırada yer almıştı. Ancak çeşitli uluslararası kuruluşlar, Dostum’u ve kendisine bağlı kuvvetleri, hem iç savaş hem de Amerika’nın müdahalesi sırasında insan hakları ihlalleriyle suçluyor.

Özbek asıllı generalin genelkurmay başkanlığına atandığını açıklayan Karzai’nin sözcüsü, Dostum’a yönelik suçlamalar konusunda yorumda bulunmak istemediğini söyledi.Sözcü Cavit Ludin, insan hakları ihlalleriyle tek bir kişinin suçlanmasının doğru olmadığını söyledi ve Dostum’un Genel Kurmay Başkanlığı ile hakkındaki iddiaların ayrı şeyler olduğunu savundu.

Ancak Karzai’nin Dostum’u genelkurmay başkanlığına ataması bazı çevrelerde hoş karşılanmadı. Bu çevrelere göre Karzai’nin kararı, parlamento seçimlerinde, Dostum taraftarlarının oylarını almayı amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG