Erişilebilirlik

Beyaz Saray: İran Konusunda Avrupa'nın Çabasını Destekliyoruz


Beyaz Saray, Başkan Bush’un İran’ın nükleer programıyla ilgili, Avrupalı liderlerin ortaya koyduğu çeşitli olasılıkları değerlendirdiğini açıkladı.

Amerika İran’ın nükleer silah geliştirdiğini savunuyor ancak, bu iddia İran tarafından reddediliyor. Konu, Başkan Bush’un geçen hafta Avrupa ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerde gündeme gelmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, ayrıntıya girmemekle beraber Başkan’ın, İran’ın nükleer silah edinmesini önleme yolunda, Avrupa’nın çabalarını hep desteklediğini söyledi. Sözcü, Beyaz Saray’ın Avrupa’nın dile getirdiği çözüm önerilerini incelemekte olduğunu da söyledi.

Sözcü, Başkan Bush’un Avrupa’yı ziyareti sırasında Avrupalı liderlerce dile getirilen fikirleri ele aldığını ve ortak amacı gerçekleştirmek için, bundan sonra atılabilecek adımları değerlendirdiğini belirtti. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü, Amerika’nın Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran’la sürdürdüğü diplomatik diyaloga doğrudan katılmayacağını vurguladı.

Bu arada, İran hükümetinin, Pakistan’ın nükleer programının mimarı Abdülkadir Han’ın kurduğu karaborsa şebekesiyle, 1980li yıllarda işbirliği yapıp yapmadığı araştırılıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el-Baradey, İran’ın bu dönemde nükleer zenginleştirme programıyla ilgili olarak Pakistan’dan teklif aldığını doğruladığını bildirdi. Ancak İran bu teklifin, nükleer silah yapımıyla ilgili kısmıyla ilgilenmediğini belirtti. Atom Enerjisi Dairesi uzmanları, basında yer alan ve İran’ın 1987 yılında Pakistan’dan nükleer silah teknolojisi almak amacıyla görüşmeler yaptığını gösteren kanıtlar bulunduğu iddialarını inceliyor.

XS
SM
MD
LG