Erişilebilirlik

Türk Bilim Adamları Washington'da Toplandı


2004’ün Haziran ayında kurulan, kısa adı TASSA olan, Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenler Derneği eğitimsel ve bilimsel ilerlemeyi; ve Amerika’yla Türkiye arasında bu alanlarda işbirliğini arttırmayı hedefliyor. Derneğin, hafta sonunda Washington’da düzenlediği birinci yıllık konferansına çok sayıda bilim adamı katıldı.

Organizasyon Komitesi Başkanı Murat Tarımcılar, konferansın açılışında, artık, savaşların galipleri değil; bilim ve teknolojide ilerleme kaydedenlerin büyük devletler olduğunu söyledi.

Türk ve Amerikalı bilim adamları, konferansta, mühendislik; Sağlık ve Sosyal Bilimler alanında konuşmalar yaptılar ve bu alanlardaki çalışmalarını anlattılar. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinde görev yapan Türk bilim adamlarının araştırmaları ve projeleri da konferans salonunda sergilendi.

Konferans sırasında Amerika’da başarı göstermiş çok sayıda Türk bilim adamına rastlamak mümkündü.

Bunlardan biri de 28 yıldır Amerika’da yaşayan öğretim üyesi olan Numan Doğan’dı. Doğan, genç Türk araştırmacılarla birlikte yürüttüğü projede, insan vücuduna yerleştirilen ve veri alışverişi yapabilecek bir chip geliştiriyor. Numan Doğan’ın yanı sıra çok sayıda Türk bilim adamı da araştırma ve projelerini TASSA Konferansı’nda katılımcılarla paylaştı.

Konferansın ikinci gününde birer konuşma yapan Amerika Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Amerika Ulusal Bilim Vakfı temsilcileri, Türkiye’yle Amerika arasında bilim alanında işbirliği olanaklarını değerlendirdi. Yabancı bilim adamları da maddi kaynak sağlayan örgütler, bilim alanında uluslararası işbirliğinin önemini vurguladılar.

TASSA’nın birinci yıllık konferansında Amerika Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Danışmanı George Atkinson da bir konuşma yaptı. Atkinson, bilim ve teknik alanlarında işbirliğinin kültürel farklılıkları ortadan kaldırdığını ve ülkeler arasında yeni köprüler kurulmasını sağladığını söyledi. Amerika’nın bu alana daha da eğileceğini söyleyen Atkinson, TASSA’nın da yaptığı Türkiye’yle Amerika arasında bilimsel işbirliği çağrısını tekrarlamış oldu.

Atkinson Amerika’nın “vize politikası” konusunda yabancı öğrencilerin kaygılarını da gidermeye çalıştı. Atkinson şöyle konuştu: “Son yıllarda, vize politikamızı daha saydam yapma yolunda çok ilerleme sağladık. Son zamanlarda vize işlemleri konusunda bazı talihsiz gelişmeler oldu ama Devletin pek çok biriminin katkısıyla, vize işlemlerinin daha şeffaf bir şekilde yapıldığını göreceksiniz. Ancak, tabii sistem mükemmel değil.”

Şüphesiz, konferansta en çok ilgi gören, eski başbakan yardımcılarından Erdal İnönü’nün konuşmasıydı. Halen Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan, Erdal İnönü, konferansta “Türk Cumhuriyeti’nde Bilimin Tarihi” konulu bir konuşma yaptı. İnönü, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında, bilim ve teknolojide ilerleme sağlanmamasının nedenini, Osmanlı İmparatorluğu’nda bilimsel bir geleneğin bulunmamasına bağladı. Ancak, İnönü, özellikle son zamanlarda bu konuda olumlu bir eğilim başladığına dikkat çekti.

Atatürk’ün çağdaş medeniyetler seviyesine erişme hedefini hatırlatan Erdal İnönü, Türkiye’nin genç kuşaklarından umutlu olduğunu kaydetti.

Erdal İnönü, Türkiye’nin bilimde ilerleme sağlaması için potansiyeli olduğunu vurguladı. İnönü, bir miktar ilerleme sağlandığını ancak, Türkiye’de hala Araştırma ve Geliştirme’ye ayrılan kaynakların Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranının binde 6 civarında olduğunu; ve daha atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Danışmanı George Atkinson, konuşmasında, araştırma için Amerikan bütçesinden 132 milyar dolar ayrıldığını söyledi. Erdal İnönü, bilim ve teknolojiye yatırımın önemini vurgulayarak, tasarruf dönemlerinde bilime yatırımda kesintiye gidilmesini eleştirdi.

Eski başbakan yardımcısı Erdal İnönü, konuşmasında, “Gözlerimi yummadan, Türk bilim adamlarının bir Nobel ödülünü kazandığını görmek istiyorum” dedi.

Konuyla ilgili haberi yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG