Erişilebilirlik

Kuzey Kıbrıs Seçimlerinde CTP Önde


Kuzey Kıbrıs’ta bugün erken genel seçimler yapıldı.

14 ay arayla yapılan genel seçimlerde, katılım oranının yüzde 83 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kıbrıslı Türkler Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek için yapılan milletvekilliği erken genel seçiminde oy kullandı. İlk sonuçlara göre Başbakan Talat'ın partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi, yüzde 45 oy oranı ile önde. Derviş Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi yüzde 31, Serdar Denktaş'ın liderliğini yaptığı Demokrat Parti ise yüzde 13 oranında oy aldı.

Kıbrıs Türk halkı, sabah saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Kayıtlı 147 bin 249 seçmen ülke genelinde kurulan toplam 575 sandıkta oy kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta baraj sistemi uygulandığından, seçimlere katılan 7 parti ile iki bağımsız aday, ancak ülke genelinde oyların yüzde 5’ini alırsa meclise girebilecek.

Mehmet Ali Talat seçim sonuçlarından emin

Seçim öncesinde yapılan anketler Mehmet Ali Talat liderliğindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin önde olduğunu gösteriyordu. Bununla birlikte CTP’nin tek başına hükümet kurmak 26 milletvekili çıkarması gerekiyor. Aksi takdirde Talat’ın Serdar Denktaş liderliğindeki DP'yle ikinci kez koalisyon oluşturması bekleniyor.

Kıbrıs’ı önümüzdeki aylarda ikinci bir seçim daha bekliyor. Bu da cumhurbaşkanlığı seçimleri... Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu’yla, CTP lideri Mehmet Ali Talat’ın Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olarak katılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG