Erişilebilirlik

Amerikalı Şirketlerin Temsilcileri Kuzey Kıbrıs'ta


Türkiye’de faaliyet gösteren bazı Amerikan şirketlerinin temsilcileri iş olanaklarını araştırmak amacıyla bugün Kuzey Kıbrıs’a gitti.

Pazar günü yapılacak seçimler öncesi gerçekleştirilen bu ziyaret, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Amerika ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ticari ilişkilerin iyileştirilmesi için zemin yoklama çalışması yapacak heyette bulunan 16 kişi arasında dünyanın en büyük otomotiv üreticisi General Motors’un temsilcisi de bulunuyor.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Amer Kayani’nin eşlik ettiği heyet, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda yapılacak toplantıda Kıbrıslı Türk işadamlarıyla biraraya gelecek. Amerikan şirket temsilcilerinin Kuzey Kıbrıs’ta ticari faaliyette bulunma olasılığı Rum kesimi tarafınca da yakından izleniyor.

Gül: 'Kendi Bilecekleri İş'

Ankara, İran ile Suriye’nin Amerika tehditlerine karşı ortak cephe oluşturma kararının, “ülkelerin kendi bilecekleri bir iş olduğu” görüşünde.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül dün akşam Arap haber kanalı El Cezire’nin Ankara bürosunun açılışı dolayısıyla katıldığı resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Gül, 'İran ile Suriye’nin ortak cephe oluşturma kararı doğru zamanda doğru yönde atılmış bir adım mıdır?' sorusu üzerine, 'Bu kendi bilecekleri bir iş, her ülkenin kendi politikalarının var” şeklinde konuştu.

Abdullah Gül Türkiye’nin bölge ülkeleriyle yakın ilişkiler kurmasının bölge istikrarına yardımcı olduğunu söyleyerek, bu ilişkilerin karşılıklı çıkarlar ve içişlerine karışmama ilkesi çerçevesinde geliştirildiğini belirtti. İran Cumhurbaşkanı Birinci yardımcısı Mehmet Rıza Aref dün yaptığı açıklamayla, herhangi bir tehdit karşısında Suriye’ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

Bu arada, Büyük Ortadoğu Projesi dün Ankara’da Türk-Amerikan Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta ele alındı. Konferansta konuşan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, “Büyük Ortadoğu Projesi”nde Amerika, Avrupa ve Türkiye’nin aynı ortak çıkarları paylaştığı görüşünde olduğunu belirtti.

Edelman konuşmasında Büyük Ortadoğu Projesi’ne yönelik bazı itirazlara da değindi.
Projenin “empoze yolunu” içermemesi gerektiği yönünde itirazlar olduğuna işaret eden Edelman, “herhangi bir şeyi empoze etmediklerini”, bölge halkına demokrasi ve özgürlük yolunda değişimleri destekleyecek imkanlar sunduklarını ifade etti. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi konferansta yaptığı konuşmada ayrıca, Türkiye’nin demokrasi alanındaki başarısının, bölgenin demokratik dönüşümüne katkı sağlayacağını da söyledi.

XS
SM
MD
LG