Erişilebilirlik

'Irak Seçimlerinde Usulsüzlük Yapıldı'


Irak’ta 30 Ocak’ta yapılan seçimlerin sonuçları açıklanırken, Türkiye Irak seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını belirterek Birleşmiş Milletler’i aktif rol oynamaya çağırdı.

Dün Irak seçimlerinin geçici resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Iraklıların güçlüklere rağmen oy kullanarak tercihlerini demokrasiden yana kullandıkları belirtildi ancak açıklamada bazı endişeler de dile getirildi.

Belirli kesimlerin seçimlere katılım düzeyinin düşük olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, bir dizi vilayette neredeyse hiç oy kullanılamadığını ve Kerkük dahil belirli bölgelerdeki manipülasyonların sonuçlar üzerinde dengesizliklere yol açtığını belirtti.

Yapılan açıklamada, Irak Bağımsız Seçim Komisyonu’nun yanı sıra Birleşmiş Milletler’den, sorumlulukları bağlamında gerekli tespitleri yapmasının beklendiği vurgulandı.

Seçimlerde bir geçiş parlamentosunun vücut bulmasının hedeflendiği hatırlatılan açıklamada, “Ancak eksiklikler, bu hedefe tam olarak ulaşılıp ulaşılamadığı hususunda maalesef ciddi tereddütlere yol açmaktadır” denildi.

Bakanlık, Irak’ta bu yıl yapılması öngörülen anayasa referandumu ve seçimlerde, yaygın uluslararası gözlemci mevcudiyetini şimdiden üzerinde çalışılması gereken bir zaruret olarak değerlendirdiğini de kaydetti.

Türkiye Irak seçim sonuçlarıyla ilgili kaygılarını bu açıklamayla dile getirirken sonuçlar bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da ele alınıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kurulda, Türkiye’nin bundan sonra izleyeceği Irak politikası masaya yatırılıyor.

Kurulun gündeminde ayrıca Avrupa Birliği, ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk operasyonu da var.

Bu arada bugün Ankara’nın Fransa’dan bir ziyaretçisi var. Fransa’nın Avrupa Birliği’nden sorumlu delege bakanı Claudie Haignere bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’la görüşecek.

XS
SM
MD
LG