Erişilebilirlik

İrlandalı Şarkıcı Enya Dünya'yı Fethediyor


Enya, müzik yaşamına İrlanda halk şarkılarıyla başlamış, ancak daha sonra kendine özgü bir müzik türü yaratmış. Aslen İrlandalı olan Enya, ağabey ve ablalarının da üye olduğu Clannad adlı grupta çalışmak için 1980 yılında İrlanda’dan ayrılmış. 2 yıl sonra gruptan ayrılan Enya televizyon müzikleri yazmaya başlamış ve sonunda İngiliz BBC televizyonunda yayınlanmak üzere bir müzik albümü çıkarmış. Sanatçının 1988 yılında çıkardığı, kendine has, yumuşak tarzını yansıtan Watermark albümü tüm dünyada 4 milyon adet sattı.

Enya’nın babası İrlanda’nın ünlü gruplarından birinde çalıyordu. Enya’nın annesi de amatör olarak müzikle ilgileniyordu. Sanatçının kariyerine en önemli etkiyi yapan kişilerse 1976 yılında Clannad’i kuran kardeşleri ve amcalarıydı. Enya 1979 yılında keyboardcu olarak katıldığı gruptan 1982 yılında ayrıldığında, grubun tarzını pop’a değiştirmesini gerekçe olarak göstermişti.

Sanatçı’nın Watermark albümünün ilk single’I "Orinoco Flow", İngiltere’de müzik listelerinde bir numaraya çıktı ve albümün sonuçta 8 milyon adet satmasını sağladı. 1991 yılında Shepherd Moons albümünü çıkaran Enya’nın bu albümü de 10 milyondan fazla sattı ve Amerikan müzik listelerine 17 numaradan giriş yaptı. Az önde dinlediğiniz Caribbean Blue da bu albümün sevilen parçalarından biri... Albüm ayrıca 4 yıl boyunca Top 200 listelerinde yer aldı.

Enya 4 yıl süren çalışmalar sonunda 1995 yılının Aralık ayında dördüncü albümü Memory of Trees’i çıkardı. Bu albüm de Amerikan müzik listelerine 9 numaradan giriş yaptı ve ilk yılında iki milyondan fazla sattı. 1997 yılında çıkan Paint the Sky With Stars da sanatçının en sevilen parçalarından bir derleme. Bu albümde ayrıca 2 yeni şarkı da bulunuyor.


Enya, 5 yıllık sessizlikten sonra 2000 yılında tamamen yepyeni çalışmalardan oluşan A Day Without Rain albümünü çıkardı.

XS
SM
MD
LG