Erişilebilirlik

Ahmet Ertegün Grammy Özel Ödülünü aldı


Müzik dünyasının Oscarları olarak anılan Grammy Ödülleri dün akşam dağıtıldı. Amerikan müzik sanatı ve sanayiine yarım yüzyıldır damgasını vuran Ahmet Ertegün bir kez daha onurlandırıldı.

Şimdiye kadar sayısız Grammy ödülü kazanmış olan Ahmet Ertegün müzik dünyasına büyük emeği geçen kişiler için ilk kez konan onur ödülüne de layık görüldü. Ertegün ödülü alırken söylediği tek cümlede, Türkiye’den söz etmeyi unutmadı.

Ertegün, “bana bu imkanı tanıyan Amerika’ya, ve sevgili öz vatanım Türkiye’ye teşekkür ederim.” şeklinde konuştu. Ahmet Ertegün 1950 ve 60’lı yılların unutulmaz şarkılarını piyasaya süren Atlantik şirketinin sahibiyken birçok plağın yapımcısı oldu, sanatçıları üne kavuşturdu ve yıllar sonra da Amerika’nın Rock and Roll Hall of Fame müzesini kurudu.

Rithm and Blues dalında Alicia Keys bu dalda en iyi sanatçı, en iyi albüm ve en iyi kadın sanatçı seçildi. Pop müzikte Maroon 5 rock grubu en iyi yeni sanatçı kategorisinde, ödüle layık bulundu. Geçen yıl ölen Ray Charles hayattayken Norah Jones’la yaptığı Here We Go Again adlı şarkıyla yılın plağı ödülünü kazandı. Bu şarkı sanatçının ölmeden önce son doldurduğu Genious Loves Company adlı albümde yer alıyordu. Aynı şarkı birlikte pop dalında da ödüllendirildi.

Genius Loves Company albümünde Ray Charles bir dizi ünlü sanatçıyla düet yapıyor. Dün akşam Green Day, Amerikan Aptalı diye çevirebileceğimiz American Idiot’la yılın en iyi rock albümüne laik görüldü. Bu yıl 47’incisi düzenlenen Grammy Ödül töreninde klasik müzikten hip hop’a kadar tam 107 farklı dalda ödül veriliyor.

Bu yıl bu dalda beş aday yarışıyor. Bunlardan en favorisi ise geçen Haziran ayında yaşamını yitiren Ray Charles’ın “Genius Loves Company” adlı çalışması. Bu albümde, Charles’ın, Norah Jones gibi ünlü isimlerle düetleri yer alıyor. Bu CD, Ray Charles’ın ölümünden kısa bir süre önce piyasaya sunulmuştu.

XS
SM
MD
LG