Erişilebilirlik

'ABD Casus Uçaklarını İran Üzerinde Uçuruyor'


Amerika’nın nükleer silah programına ait kanıt bulmak ve hava savunmasındaki zaafları tespit etmek amacıyla İran üzerinde yaklaşık bir yıldır pilotsuz casus uçağı uçurduğu iddia edildi.

Amerikalı yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Washington Post gazetesi, konu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip üç Amerikalı yetkiliye dayanarak bugün verdiği haberde, Amerikan ordusuna ait pilotsuz uçakların, İran’dan görüntü almak amacıyla Irak’taki üslerden havalandığını yazdı.

Uçaklar ilk kez Aralık ayında İranlı sivillerce görülmüştü. İran’ın, Amerika’yı, Washington ve Tahran arasında herhangi bir diplomatik ilişki olmadığı için, İsviçre aracılığıyla resmen protesto edeceği açıklandı.

İran Nükleer Reaktör Yapımından Vazgeçmiyor

Bu arada İran, atom bombası imal edebilecek kapasitedeki bir nükleer reaktörün yapımıyla ilgili planları durdurmayı reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İran’ın hiçbir şart altında “ağır su” reaktöründen vazgeçmeyeceğini belirtti.

Avrupa Birliği yetkilileri, İran’ı, ekonomik teşvik karşılığı uranyum zenginleştirme programını durdurmaya ve sadece enerji üretiminde kullanılabilecek “hafif su” reaktörü kullanmaya ikna etmeye çalışıyor.

Öte yandan İran, Amerika’yı nükleer tesislerine saldırmaması için uyardı. Amerika, İran’ı gizlice nükleer silah yapmakla suçluyor. Tahran Hükümeti bu suçlamaları reddederken nükleer programının sadece elektrik üretimi amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG