Erişilebilirlik

Kuzey Kore Altılı Görüşmelerden Çekildi


Nükleer silahlara sahip olduğunu ilk kez resmen kabul eden Kuzey Kore altılı görüşmelerden çekildiğini açıkladı.

Açıklamada, Amerika’nın saldırgan tutumunun Kuzey Kore’nin görüşmelere katılmasını anlamsız kıldığı belirtiliyor.

Kuzey ve Güney Kore ile Amerika, Japonya, Rusya ve Çin arasında yapılan görüşmeler, nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığında bu ülkeye ekonomik yardım yapılmasını öngörüyordu.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kuzey Kore’yi görüşmelere yeniden katılmaya çağırdı ve çekilme kararının, yalnızca uluslararası alanda tecridini derinleştireceğini söyledi.

Bakan, Amerika’nın Kuzey Kore’ye saldırma planı bulunmadığını da vurguladı.

Savunma bakanı Donald Rumsfeld ise Kuzey Kore’nin nükleer silaha sahip olduğunu doğrulayacak durumda olmadığını bildirdi.

Rice: Kuzey Kore Daha da Yalnızlaşacak

Avrupa ve Ortadoğu ziyaretinin son durağı Lüksemburg’da bulunan Condoleezza Rice, Kuzey Kore'nin kararını yanlış bir adım olarak niteledi. Pyong Yang hükümetinden kararını gözden geçirmesini isteyen Amerika Dışişleri Bakanı, görüşmelerden çekilmekle Kuzey Kore’nin kendini eskisinden daha yalnız bulacağını söyledi. Bakan, hem Amerika hem de müttefiki Güney Kore’nin 90’lı yılların başından beri Kuzey Kore’nin elinde nükleer silah bulunduğu varsayımıyla hareket ettiğini belirtti ve iki ülkenin kuzeyden gelebilecek her türlü tehdide karşı hazır olduğunu vurguladı.

Condoleezza Rice, Kuzey Kore’nin altılı görüşmelerden çekilmekle çok önemli bir fırsatı da kaçırdığını söyledi.

Rice, Amerika’yla birlikte Güney Kore, Çin, Rusya ve Japonya’nın Kuzey Kore’ye farklı bir yol gösterdiğini ve tüm uluslararası toplumun da Kuzey Kore’den bu yolu seçmesini istediğini vurguladı. Bu yolun akıllı bir yol olduğunu savunan Dışişleri Bakanı: “Başkan Bush’un da şahsen belirttiği gibi Amerika’nın Kuzey Kore saldırma planı olmadığı gibi böyle bir niyeti de yoktur..” dedi.

Dışişleri Bakanı Rice, Kuzey Kore’nin tutumunu neden değiştirdiğini bilmediğini söyledi ve yorum da yapmadı. söyledi. Bakan, Washington’un altılı görüşmelere katılan diğer ülkelerle danışmalarda bulunmak istediğini söylemekle yetindi.

Kuzey Kore ise karara Amerika’nın saldırgan tutumunun yol açtığını savundu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Kuzey Kore'nin kendini muhtemel bir Amerikan saldırısına karşı savunabilmek için nükleer silahlara sahip olduğu belirtiliyor. Açıklamada, Amerika’nın Kuzey Kore'yi dikta rejimi olarak nitelendirdiği hatırlatılıyor, böyle bir durumda altılı görüşmelere katılmanın bir anlamı olmadığı ileri sürülüyor. Açıklamada, ayrıca, Kuzey Kore’nin ideolojisini, siyasi sistemini, bağımsızlık ve egemenliğini korumak için nükleer silah imalatına devam edeceği de yazılı..

Batı ülkeleri, yıllarca önce Kuzey Kore’ye nükleer silah programından vazgeçmesi karşılığı yeni nükleer elektrik santralleri yapmayı önermişti. Ancak daha sonra Kuzey Kore’nin öneriyi kabul etmesine rağmen silah programını sürdürdüğü anlaşılmıştı.

ABD, 2002 yılında, Kuzey Kore’yi, Batıyla vardığı anlaşmayı ihlal ederek uranyum zenginleştirmekle suçlamıştı. Başkan Bush aynı yıl yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’yi Irak ve İran’la birlikte ‘şer ekseni’ içinde saymıştı. O zaman başlayan altılı görüşmelerin geçen Eylül’de yapılması planlanan 4’üncü turu, Kuzey Kore’nin katılmayacağını açıklaması üzerine ertelenmişti.

XS
SM
MD
LG