Erişilebilirlik

Yunanistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Papulyas


Yunanistan’da Cumhurbaşkanlığına, Yanya’nın Pohonyani köyünden çıkan 75 yaşındaki eski Dışişleri Bakanı Karolos Papulyas seçildi.

Yunanlılar yeni Cumhurbaşkanlarına “Entellektüel Çobanis (Çoban)” diyorlar. Çünkü Papulyas’ın çoçukluğunda da çobanlık yaptığı köyündeki dağlarda hala koyunları ve keçileri var.

“Ben bir çobanım” diye koyunlarıyla övünen Papulyas her yıl Paskalya’da, Arnavutluk sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Pohonyani köyüne gidiyor ve koyunlarının yünlerini kırpıyor. Pazar günü dostları ve köylüleriyle birlikte kuzu çevirip, ev yapımı çipura rakısını içiyor.

Yunan Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle birlikte, yıldızı parlayan, Karolos Papulyas aslında Yunan siyaset dünyasına damgasını vuran ünlü bir politikacı.

Papulyas, 1929 yılında Pohonyani köyünde doğdu. Çoçukluğu Epir dağlarında koyunlar ve kuzular arasında geçti. Karolos Papulyas’ın ilk siyasete atılışı, 14 yaşında oldu. Papulyas, İkinci dünya savaşı sırasında Almanya’nın Yunanistan’ı işgali sırasında direnişe katıldı.

Papulyas lise çağlarında iyi bir atletti. Sırıkla yüksek atlamada Yunanistan şampiyonu bile oldu. Milli jimnastik grubunun başkanlığını da yaptı.

Lise öğreniminin ardından, Atina Hukuk fakültesi giden ve Yunan solunun etkisi altına giren Papulyas, daha sonra Almanya’ya gitti ve uluslararası ilişkiler masterı yaptı.

1967’de Yunanistan’da Albaylar cuntasının yönetime el koyması, Papulyas’ın Yunanistan’a dönüşünü geciktirdi. O yıllarda, Avrupa’daki cunta karşıtı gruplara katılan Papulyas’ın siyasi kaderini değiştiren, 1968’de, Münih tren istasyonunda, Andreas Papandreu’yla tanışması oldu. İki siyasetçi arasında yakın bir dostluk kuruldu ve bu dostluk Papandreu’nun ölümüne kadar, tam 28 yıl sürdü.

Cuntanın devrilmesinin ardında Yunanistan’a dönen Papulyas, Andreas Papandreu, Pasok’u kurarken yanındaydı.

Yunanistan’da sol fırtınası estiren Papandreu, 1981’de iktidarı yakaladığı zaman, ilk kabinesinde, Papulyas da vardı. Papulyas dışişleri bakan yardımcılığının ardından 1985’de dışişleri bakanı oldu ve 1989’da Pasok seçimleri kaybedinceye kadar, aralıksız 4 yıl bakanlık koltuğunda oturdu.

Papandreu 1993’de seçimleri yeniden kazanınca dışişlerini yine en güvendiği dava arkadaşına emanet etti. Papulyas, Papandreu hastahanede komadayken ve başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalıncaya kadar da Yunan Dış politikasının kaptan köşkünde oturdu.

1987’de Başbakan Turgut Özal’la Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu’nun tarihe geçen Davos zirvesinin ardındaki isimlerden biri Papulyas oldu. Papulyas 1988’de zamanın Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz’la Ege’de savaşı önlemek için bazı güven arttırıcı tedbirlere imzasını attı.

Papulyas’ın, Andreas Papandreu’nun yerini alan Kostas Simitis’le arası ise pek ısınmadı. Simitis 8 yıllık Başbakanlık döneminde Papulyas’ı kabinesine almadı. Papulyas sadece Meclis Savunma Komisyonu başkanlığını üstlendi.

Fazla konuşmayı sevmeyen, sigaradan nefret eden Papulyas,‘’laiklik yanlısı‘’ görüşleriyle de tanınıyor. Papulyas Yunan Parlamentosunun dini törenle açılması geleneğinin artık kaldırılmasını istiyor.

2004’deki seçimlerde Parlamentoya giremeyen Papulyas’ın isminin yeniden parlaması, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle oldu.

Cumhurbaşkanlığı yüzünden bir siyasi kriz yaşanmasını istemeyen Başbakan Kostas Karamanlis, Pasok’un da desteğini almak için devlet ve dış politika tecrübesi olan Papulyas’ı aday gösterdi. Böylece, sağ bir partinin iktidarda olduğu Yunanistan’da, solun güçlü partisi Pasok’tan gelen Papulyas, rekor sayılan 279 oyla Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş oldu.

XS
SM
MD
LG