Erişilebilirlik

'İlişkilerimizde Yeni Bir Sayfa Açalım'


Amerika Disisleri Bakani Condoleezza Rice, Avrupa’yi görüs ayriliklarini bir kenara birakip, karsilikli iliskilerde Amerika’yla yeni bir sayfa açmaya çagirdi.

Rice, bugün Paris’teki ünlü Siyaset Bilimi Enstitüsü’nde yaptigi konusmada Bush yönetiminin dis politika hedeflerini anlatti; özgürlük ve demokrasinin tüm dünyaya yayginlastirilmasini amaçlayan bu politikalarin Avrupa’nin degerleriyle örtüstügüne dikkat çekti.

Bakan Rice, “Amerika bu ortak idealler için Avrupa’yla daha yakin bir iliskiye hazirdir, Avrupa’nin da ayni istekliligi göstermesi gerekir” dedi.

"Görüs Ayriliklarimiz Kalici Olmamali"

Rice konusmasinda bir yandan ülkesinin dis politika hedeflerini anlatti bir yandan da bu hedeflerin Avrupa ortak degerleriyle ayni olduguna dikkat çekerek Irak savasindan dogan görüs ayriliklarinin kalici olmamasi gerektigine dikkat çekti.

Rice söyle konustu: “Geçmisteki görüs ayriliklarini bir kenara birakip, iliskilerde yeni bir sayfa açmanin zamani geldi. Amerika Avrupa’yla ortak bir gündem üzerinde çalismaya hazirdir, ayni sekilde Avrupa da buna hazir olmalidir. Tarih bizleri aramizdaki eski görüs ayriliklariyla degil, ilerde kaydedecegiz ortak basarilarimizla anacaktir.”

Rice, Almanya’nin yeniden birlestirilmesi, NATO ve Avrupa Birligi gibi kurumlarin, bagimsizliklarini Soguk Savas sonrasi dönemde kazanan yeni demokrasilere kucak açmasi, Bosna ve Kosova iç savaslarinin sona erdirilmesi gibi geçmisten örnekler vererek bu basarilarin Amerika ve Avrupa’nin demokrasi ve özgürlüklere inanci sayesinde gerçeklestigini hatirlatti. Bakan, "Avrupa - Amerika ortakliginin isi daha yeni basliyor" dedi ve devamla su görüsleri dile getirdi: "Bugün buraya Amerika ve Avrupa’nin küresel ideallerini gerçeklestirmek nasil bir isbirligi yapabilecegini tartismak için geldim. Baskan Bush Transatlantik iliskilerini gelistirmede kararli. Bush dis politika hedeflerini gerçeklestirmek için Amerika ile Avrupa’nin arasindaki ortakligin güçlendirilmesi gerektigine inaniyor. Bu iki taraf önümüzdeki günlerde daha da büyük basarilar elde edecektir."

Bakan Rice, Washington’un Avrupa gibi güçlü bir ortaga sahip olmaktan dolayi büyük kazanimlar elde edecegini belirtti ve “O zaman gelin birbirimizin ideallerine, deneyimlerine kulak verelim, kaynaklarimizi birlestirerek demokrasinin gelismesi için bunlari en iyi sekilde nasil kullanabilecegimize birlikte karar verelim” dedi. Bakan Rice taraflarin bu konuda belirli bir sorumluluga sahip oldugunu da kaydetti ve “Görevimiz belli, Demokrasi çizgisinin dogru tarafinda olan bizler, çizginin yanlis tarafinda dogmus olanlara yardim etmekle yükümlüyüz, dedi. Disisleri Bakani bu çerçevede Avrupa ve Amerika’nin Irak konusunda dayanisma içinde olmasi ve cömert tavirlar sergilemesi gerektigini belirtti. Bakan Rice konusmasi sonrasinda sorulari da yanitladi. Rice’e yöneltilen ilk sorulardan biri Irak’ta seçimleri kazanan Siilerin ülkede seriat düzeni kurup kurmayacagi ve böyle bir durumda koalisyonun ne yapacagi seklindeydi. Amerika Disisleri Bakani Rice, seçimle isbasina gelen hükümetin demokratik süreci en iyi biçimde kullanarak tüm taraflari temsil eden bir çözüm bulacagina inandigini kaydetti.

Rice, “Demokratik süreç görüs ayriliklarinin barisçi biçimde giderildigi bir sistemdir. Yeni hükümet de bu firsattan yararlanarak ülkeyi olusturan tüm kesimleri; Sünnileri, Kürtleri, Türkmenleri sürece katacaklardir. Ülkenin gelecegi açisindan elbette Islam’a uygun bir yer bulacaktir. Bizim, Islamla demokrasi arasinda dogal bir çeliski olmadigini anlamamiz gerekiyor. Her ikisinin baris içinde bir arada yasabilecegine, örnegin Türkiye’de, tanik oluyoruz" seklinde konustu.

Bakan Rice, Irak’in geleneginde seriatçilik olmadigini söyledi ve tüm Iraklilarin bu sorunun üstesinden en iyi sekilde gelecegine inandigini belirtti.


XS
SM
MD
LG