Erişilebilirlik

Yunanistan'da 'Devletten Maaşlı Gazeteciler' Skandalı


Yunanistan haftalardır ‘’Devletten maaş alan gazeteciler ‘’ tartışmasıyla çalkalanıyor..

Tartışma, Devlet ihalelerine katılan iş adamlarının gazete ve televizyon sahibi olmasını engelleyen yasa tasarısının Parlamentoda görüşülmesi sırasında başladı.

Yasayı savunan Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos tartışmaların şiddetlendiği bir oturumda, Pasok iktidarı döneminde, devletten maaş alan gazeteciler olduğunu söyleyince ortalık bir anda karıştı..

Televizyonlar,radyolar ve gazeteler günlerce bu tartışmaya kilitlendi. Ancak bir türlü kimlerin devletten para aldığı anlaşılamadı..

Bir ara tartışmalar, tam bir arap saçına döndü.. Örtülü ödenekten de para alan gazeteciler olduğu suçlamaları ortalığın daha da toz duman olmasına yol açtı.. ancak Hükümet sözcüsü örtülü ödenekten para alan gazeteci olmadığını sadece devlet kadrosunda çalışanların bulunduğunu açıklayınca herkes kim bu gazeteciler diye sormaya başladı..

Atina gazeteciler cemiyeti dehükümet sözcüsünün iddialarını kanıtlamasını ve listeleri göndermesini istedi.. Sonunda 4 yıl öncesine kadar ünlü bir televizyon yorumcusu olan Hükümet sözcüsü, devlet kadrolarında görülen 1043 gazeteciye ilişkin listeyi gazeteciler Cemiyetine gönderdi..

Sözcü, cemiyettten, bu gazetecilerden hangilerinin , basın ahlak kurallarını çiğneyerek özel gazete radyo ve televizyonlarda da çalıştığının saptamasını da istedi.

Gazeteciler Cemiyeti ise , herhangi bir ayırım yapmadan bütün listeyi basına açıklayıverdi.. Bunun üzerine medya dünyası karıştı..Sözcüyle cemiyet arasında kavga patladı.

Hükümet sözcüsü, Cemiyeti gazeteciler arasında şeffaflığı sağlamaya çalışmak yerine ,ortalığı karıştırmakla suçladı /Listede bulunan gazetecilerin bir kısmının yasal olarak devletten maaş aldıklarını , ama bazılarının da aynı zamanda gazete ve televizyonlarda çalıştığını, bunların ayıklanmasından önce bütün listenin açıklanmasıyla ‘’ kişisel hakların ‘’çiğnendiğini savundu.

Cemiyet ise ,Hükümet sözcüsünün hedefinin medyada şeffaflığı sağlamak olmadığını, kadroları hükümet çıkarları doğrultusunda doldurmak istediğini savunarak ‘’ işbirliği yapmayız ‘’ diye açıklama yaptı..

Ana Muhalefet Partisi Pasok ise, hükümetin tartışmayı , medyayı kontrol altına almak için başlattığını savunuyor.

Gazetelerde çarşaf çarşaf yayınlanan listelerde ise Devlet Radyo ve Televizyonuyla yarı resmi haber ajanlarında çalışan gazetecilerin de isimleri bulunuyor. Bunların dışında, Basın bakanlığından 125, Savunma Bakanlığından 13 olmak üzere 17 bakanlıktan, yüzlerce gazeteci de maaş alıyor. Listede bazı tanınmış gazeteciler de dikkat çekiyor. Özel televizyonlarda sunuculuk yapan bu gazetecilerin, aynı zamanda iki bakanlıkta da danışmanlık yaptığı görülüyor.

Ancak kopan bütün gürültüye rağmen hala bu gazetecilerden kaçının , aynı zamanda gazete, radyo ya da televizyonlarda çalıştığı bilinmiyor.

Aslında devletten maaş alan gazeteciler sorunu,yıllardır Atina’da herkesin bildiği bir sır. Gazetelerde etkin konumda olan bazı gazetecilerin , bir bakana danışmanlık yapıp maaş aldığı yıllardır konuşuluyor ama ilk kez listeler açıklanıyor.

XS
SM
MD
LG