Erişilebilirlik

Irak ve KKTC Seçimleri MGK Gündeminde


Irak seçim sonuçları ve 20 Şubat tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak seçimler 25 Şubat’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında değerlendirilecek. Türkiye’nin özellikle Kuzey Irak konusunda daha önce Amerika ve Irak geçici yönetimine ilettiği hassasiyetlerini bir kez daha kurul toplantısı sonucu yayımlayacağı bildiriyle tekrarlaması bekleniyor.

Kerkük ve Irak seçimleri Ankara gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen Kürtlerin Kerkük’e hareketleri ve Irak seçim sonuçları 25 Şubat’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınacak.

Irak’ta seçim sonuçlarıyla ülkedeki son durumun değerlendirileceği toplantıda yeni duruma göre atılacak diplomatik adımlar da masaya yatırılacak.

Ankara Irak seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı konusunda kaygılı. Ankara’da yetkililer bu kaygılarını haftabaşında başkentte bulunan Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith’a da iletti. Feith, Ankara’dan ayrılışından önce Hürriyet gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin Kerkük seçiminde hile yapıldığı iddialarına yanıt verdi. Çok köklü demokratik gelenekleri olan ülkelerde bile seçimlerde sorunlar yaşanabildiğini söyleyen Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı, dört yıl önce Amerika’da yaşanan seçimleri hatırlatarak, “biz de Florida’daki seçimlerde kendimizi mahcup hissettiğimiz bir durum yaşadık” dedi.

Türkiye’nin Irak için görüşünün çok önemsendiğini ve Amerika politikalarında bunun dikkate alındığını da söyleyen Feith, oluşacak Yeni Irak Anayasası’nın Türkmenlerin, Kürtlerin ve diğer bütün grupların haklarının korunması açısından önemli bir sınav olacağını da belirtti.

Türk-Amerikan ilişkilerinde son zamanlarda yaşanan gerginliğin Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı Amerika’nın daha aktif rol oynayacağı vaadini tutmamasının neden olduğunun hatırlatılması üzerine ise Feith, PKK konusunun kolay çözülecek bir konu olmadığını, bu konudaki görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.

Bu ay sonunda yapılacak Milli Güvenlik Kurulu’nda Irak’ın yanısıra, 20 Şubat’ta Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak genel seçimlerde değerlendirilecek.

Bu arada Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği komisyonu’ndan gelen açıklamalar Ankara’da dikkat çekti. Avrupa Birliği Komisyonu, Ankara’nın, Gümrük Birliği anlaşmasının, Rum Kesimi’ni de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören protokolü Şubat ayı sonuna kadar parafe etmesini istedi. Kıbrıs’ta Rum ve Türk yetkililerle temaslarda bulunan Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu genel direktörü Leopold Maurer, bu amaçla Ankara’ya bir mektup ilettiklerini açıkladı. Ankara’nın Avrupa Birliği komisyonu’ndan gelen bu açıklamayla ilgili tepkisi ise merak konusu.

XS
SM
MD
LG