Erişilebilirlik

Bush 'Birliğin Durumu' Konuşmasını Yaptı


Başkan Bush, dün akşam yaptığı ikinci başkanlık döneminin ilk “Birliğin Durumu” konuşmasında, uygulayacağı iç ve dış politikalar hakkında Kongre’ye ve Amerikan halkına ayrıntılı bilgi verdi.

Başkan, konuşmasını yaptığı Temsilciler Meclisi salonuna, ayağa kalkan Kongre üyelerinin alkışlarıyla girdi ve kürsüye doğru yürürken Kongre, Anayasa Mahkemesi ve askeri liderlerin elini sıktı. Bush konuşmasına başlarken Amerikan Kongre üyelerini bu göreve halkın seçtiğini; ve bu özelliği Afganistan, Filistin, Ukrayna ve son olarak da özgür ve egemen Irak’ın seçilmiş liderleriyle paylaştıklarını söyledi.

Başkan, iki hafta önce yemin törenindeki konuşmasında belirttiği özgürlüğü yayma hedefine bağlı olduğunu tekrarladı ve bu hedefini ülke içinde ve dışında uygulamaya kararlı olduğunu söyledi.

Başkan İsrail’le barış içinde yan yana yaşayacak demokratik bir Filistin devletinin, erişilebilir bir hedef olduğunu; ve Amerika’nın bu hedefe ulaşılmasına yardım edeceğini belirterek şöyle konuştu: "Ortadoğu ve çevresinde barış ve istikrarı geliştirmek için bu bölgedeki dostlarımızla birlikte çalışarak bir yandan terörle mücadeleyi, öte yandan da daha yüksek düzeyde bir özgürlüğe ulaşılmasını destekleyeceğiz. Fas’tan Ürdün’e ve Bahreyn’e kadar uzanan bölgede, demokrasinin tutmakta olması umut vericidir. Suudi Arabistan hükümeti, halkının geleceğini belirlemesine daha çok imkan vererek bölgede liderliğini sergileyebilir. Ortadoğu’da barışın yolunu göstermiş olan büyük Mısır ulusu şimdi de Ortadoğu’da demokrasiye giden yolu gösterebilir."

Başkan Bush konuşmasında Suriye ile İran’ı barış ve demokrasi yolunda engel ülkeler olarak sayarak, teröristleri besleyen ve kitle imha silahı elde etmeye çalışan ülkeleri engellemek gerektiğini belirtti.

Bush şöyle konuştu: "Suriye, kendi topraklarıyla Lübnan’ın bir bölümünün, bölgede barışa imkan vermemeye kararlı teröristlerce kullanılmasına izin veriyor ve kitle imha silahı elde etmeye çalışıyor. Kongre’nin Suriye için çıkarttığı yasayı uyguluyoruz; ve bu ülkenin, teröre desteğini kesmesini, özgürlüğe kapıları açmasını bekliyoruz."

Başkan Bush İran’ın, terörün dünyadaki en büyük destekçisi olduğunu, halkına hak ettiği ve istediği özgürlükleri tanımayıp kitle imha silahları elde etmeye çalıştığını söyledi. Bush Avrupalı müttefiklerle birlikte İran’ı nükleer programlarından ve terörü desteklemekten vazgeçirmeye çalıştıklarını bildirdi. Başkan Bush devamla “bu gece, buradan İran halkına sesleniyorum: Kendi özgürlüğünüz için ayağa kalktığınız zaman Amerika da yanınızda olacaktır.

Irak üzerinde de duran başkan Bush Pazar günkü seçimin, Irak’taki Amerikan çabaları konusunda yeni bir dönem başlattığını vurgularken, Amerikan askerlerinin, Irak güvenlik kuvvetlerinin kapasitesini geliştirme çalışmalarına yoğunluk vereceğini bildirdi.

Başkan Bush, Irak’ın terörle mücadelede bir cephe olduğunu ve teröristlerin bu sebeple Irak’a yerleştiğini belirtti. Bush, Amerikalı askerlerin teröristlerle çetince savaştığını ve sayelerinde teröristlerin Amerikan topraklarında saldırı düzenleyemediklerini vurguladı.

Bush, Irak’ta özgürlüğün kök salmasıyla Amerikanın terörle mücadelede yeni bir müttefik kazanacağını; ve bunun Tahran’da, Şam’da reform yapılması için ilham kaynağı olacağını söyledi.

Bush, Irak’ta başarı sağlanmasının, bu sorunlu bölgeye umut getireceğini ve bölgenin gelişeceğini belirtti. Bush, Amerikanın Irak’ta başarılı olacağını “çünkü Irak halkının özgürlüğe bağlı olduğunu” vurguladı.

Başkan George Bush, Irak’ta Pazar günü yapılan seçimlerden övgüyle söz etti. Başkan, bütün tehditlere rağmen milyonlarca Iraklının sandık başına gittiğine dikkat çekti ve Iraklıların böyle bir cesaret örneği sergileyerek, dünyanın saygısını kazandığını söyledi.

Başkan, teröristlerin ve direnişçilerin demokrasinin düşmanı olduğunu belirtti. Teröristlerin sadece Amerikalı askerlere değil, Iraklıların umutlarına ve geleceklerine saldırdıklarını söyleyen Bush, bir grup aşırıcının, Irak halkının iradesinin önüne geçemeyeceğini dile getirdi.

Bush, Amerikanın Irak konusunda gösterdiği kararlılıktan şaşmayacağını vurguladı ve Amerikanın Irak’tan çekilmek için bir zamanlama vermeyeceğini söyledi.

Kongre’nin bazı Demokrat partili üyeleri Başkan’dan, bu yılki “Birliğin Durumu” konuşmasında Irak’tan asker çekme konusunda bir takvim açıklamasını istemişti. Bush ise bu çağrıyı , çekilme konusunda yapay bir zamanlamanın belirlenmesinin, teröristlere cesaret vereceği gerekçesiyle geri çevirirken şöyle konuştu: “Amacımız demokratik, kendini savunabilecek ve komşularıyla barış içinde yaşayacak bir ülke kurmaktır. Bu amaca ulaştığımızda Amerikanın askerleri yurtlarına döneceklerdir.”

Başkan Amerikan ekonomisinin sağlıklı bir biçimde hızla geliştiğini, geçen yıl iki milyon yeni iş yaratıldığını bildirdi.

Başkan konuşmasında yurt dışına gönderilmiş Amerikan askerlerini de överek, kendilerinin Amerika’yı daha güvenlik içinde bir ülke haline getirdiklerini belirtti.

Başkan konuşmasının ülke içi konulardaki bölümünde, emeklilik sisteminde istediği reforma ağırlık verdi. Sosyal Güvenlik Sistemi olarak da adlandırılan emeklilik sisteminin iflasa gitmekte olduğunu belirten Bush, sistemi kurtarmak için Kongre’yi, kendisiyle birlikte çalışmaya davet etti.

XS
SM
MD
LG