Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Erdoğan'a Yanıt


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak seçimlerine ilişkin eleştirilerine yanıt vererek seçimlerin adil bir ortamda yapıldığını söyledi. Sözcü, PKK konusunda da Washington’un Türkiye’yle yakın bir işbirliği içinde olduğu görüşünü yineledi.

Sözcü Richard Boucher’dan dünkü basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak seçimlerinin adil olmadığı yolunda açıklamada bulunduğu söylenerek, bu konudaki görüşü istendi. Sözcü, Başbakan’ın bu yorumu seçimlerden önce Davos zirvesi sırasında yaptığını belirttikten sonra devamla şunları söyledi: " Sonuçlara bakmak lazım. Oy veren Iraklılar’ın sayısına, en tehlikeli yerlerde bile oylamaya katıldıklarına ve sırada beklerken saldırıya uğramalarına rağmen sandık başlarından ayrılmadıkları gerçeğine dikkat etmek gerekir. Bu yüzden biz tüm Iraklılar’a eşit fırsat verildiği görüşündeyiz. Bu seçimler son derece şeffaf bir ortamda yapıldı."

Dışişleri Sözcüsü Boucher’a, Başbakan Erdoğan’ın Newsweek dergisine verdiği mülakatta “Türk halkının yüzde sekseniyle İngilizlerin yüzde 75’inin Irak savaşına karşı olduğu ve Amerika’nın dünya barışına karşı bir tehdit oluşturduğu” yolunda beyanat verdiği söylendi ve bu konuda yorum yapması istendi. Boucher ise Başbakan’ın bu tür bir ifade şeklini seçtiğinden emin olmadığını ve zaten basında yer alan bir mülakat üzerine yorumda bulunmayacağını söyledi. Dışişleri Sözcüsü, her türlü konuda Türk hükümetiyle işbirliği içinde olunduğunu ve bu işbirliğinin sürdürüleceğini de kaydetti.

Dünkü basın toplantısında, bir diğer gazeteci ise, Başbakan Erdoğan’ın PKK konusunda Amerika’nın gerekeni yapmadığı yolundaki açıklamasını hatırlattı ve bu konuda bir değerlendirme istedi. Dışişleri Sözcüsü Boucher bu soruyu şöyle yanıtladı:"Daha önce de belirttiğim gibi Türk hükümetiyle yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Terörizm ve PKK konusundaki tavrımızı da çok açık biçimde ortaya koyduk. Bunların faaliyetlerine hiçbir şekilde hoşgörüyle bakılmıyor."

Amerika Dışişleri Bakanı Sözcüsü Richard Boucher, Amerika’nın Irakda teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğini ve bu çerçevede Türk hükümetiyle eşgüdümlü hareket etmeyi sürdüreceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG