Erişilebilirlik

Abbas'la Yalon Ankara'da


Ankara bugün Ortadogu’dan iki önemli konugu agirliyor. Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas 9 Ocak’ta gerçeklestirilen Filistin seçimlerinin ardindan çiktigi ilk bölge turu çerçevesinde iki günlük resmi bir ziyaret için Ankara’ya geldi. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer tarafindan Çankaya Köskü’nde karsilanan Abbas, bugün ayrica Basbakan Recep Tayyip Erdogan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi baskani Rifat Hisarciklioglu ile de biraraya gelecek. Abbas’a Ankara temaslarinda Disisleri Bakani Nebil Saat ve Ulastirma Bakani Hikmed Zaid de eslik ediyor. Abbas’in Ankara ziyareti, Israil ile Filistinliler arasinda baslayan üst düzey diplomatik temaslar ve 8 Subat’ta Abbas’la Israil Basbakani Ariel Saron arasinda yapilmasi beklenen görüsme nedeniyle büyük önem tasiyor.

Filistin Devlet Baskani’nin Türk yetkililerle yapacagi görüsmelerde Türkiye'nin Filistin halkina yapacagi yardim projeleri Türk Isbirligi ve Kalkinma Idaresi Baskanligi'nin Filistin'de açilmasi planlanan ofisi ile Filistin yönetimiyle iliskileri düzenleyen Kudüs Baskonsoloslugu'nun seviyesinin yükseltilmesi gibi konularin gündeme gelebilecegi belirtiliyor. Ortadogu’daki baris sürecinin canlandirilmasi konusunun da Abbas’in temaslarinda ele alinmasi bekleniyor.

Disisleri Bakani Abdullah Gül Ocak ayi basinda Ortadogu’ya yaptigi ziyarette, Israil ve Filistin arasindaki baris sürecinin canlanmasi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazir oldugu mesajini vermisti.

Baskentin bugünkü diger önemli konugu ise Israil Genelkurmay Baskani Mose Yalon. Israil Genelkurmay Baskani bugün Ankara’da Türk meslektasi Orgeneral Hilmi Özkök’le görüstü. Özkök, Israilli konugunu Genelkurmay Baskanligi’na gelisinde askeri törenle karsiladi. Iki komutan arasindaki görüsme basina kapali olarak gerçeklestirildi. Korgeneral Mose Yalon’un Ankara ziyareti öncesi Israil’de yayimlanan Haaretz gazetesi, Israil’in Türkiye ile savunma alaninda 1.5 milyar dolarlik bir isbirligi anlasmasinin pazarligini yürüttügünü iddia etmisti. Gazete iki ülke arasindaki savunma kurumlarinin iki ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetleri arasinda varolan isbirligini genisletme yollarini aradigini ve bu amaçla Israil Savunma Bakanligi'ndan bir heyetin geçtigimiz hafta Ankara'da görüsmelerde bulundugunu kaydetmisti. Bu çerçevede, Israil Genelkurmay Baskaninin iki günlük baskent ziyaretinde iddia edilen savunma projesinin pazarliginin yapilacagi belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG