Erişilebilirlik

El Yaver: 'Bazı Yabancı Askerler Irak'tan Çekilebilir'


Irak geçici devlet başkanı, bazı yabancı kuvvetlerin bu yıl sonunda ülkeden ayrılabileceğini söyledi..

Gazi el Yaver bugün düzenlediği basın toplantısında, yabancı kuvvetlerin hemen Irak’tan çekilmesini istemenin saçma olduğunu, çekilmenin ancak Irak güvenlik güçlerinin kurulması ve güvenlik koşullarının düzelmesinden sonra sözkonusu olabileceğini açıkladı.

Irak’ta halen 150 bin kişilik Amerikan kuvvetiyle çeşitli ülkelerden 20 bin asker bulunuyor.

Sünni olan el-Yaver, seçimi boykot edenler dahil tüm Sünni grupları yeni hükümetin kurulmasına katılmaya da çağırdı.

Bu arada Irak seçim kurulu, Bağdat’ta, illerden gelen oyların son sayım işlemine başladı. Nihai sonuçlar ve geçici ulusal meclisin 275 üyesinin belirlenmesinin 10 gün alacağı belirtiliyor.

Öte yandan seçim sırasında alınan güvenlik önlemleri hafifletilirken sınırlar ve Bağdat hava alanı yeniden hava trafiğine açıldı..

Kuzeydeki Erbil kentinde ise yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu iki polis öldü.

Düşen C-130'la İlgili Soruşturma Sürüyor

İngiliz yetkililer, Pazar günü Irak’ta düşen askeri nakliye uçağıyla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

İngiltere, Irak savaşının başından bu yana yaşadığı en büyük askeri kayıpla ilgili her türlü ihtimali değerlendiriyor. İngiliz Savunma Bakanlığı, düşen C-130 nakliye uçağında öldüğüne inanılan 10 Hava Kuvvetleri personelinin adlarını yayınladı.

Yetkililer, uzmanların uçağın enkazını incelemeyi sürdürdüğünü ve soruşturmanın tamamlanmasının birkaç hafta sürebileceğini bildirdi. Bununla birlikte uçağın füze saldırısıyla düşürüldüğü ya da taşıdığı bombaların patlaması sonucu düşmüş olabileceği iddiaları yalanlandı.

Iraklı iki direnişçi örgüt, uçağı düşürdüğünü iddia etti. Örgütlerden biri, uçağı düşürdüklerini iddia eden video görüntüler de yayınladı.

XS
SM
MD
LG