Erişilebilirlik

Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı  Ankara'da


Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith bugün ve yarın temaslarda bulunmak üzere Ankara’da. Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'den sonra Pentagon’un üç numaralı ismi Feith ile yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak Irak konusu ele alınıyor.

Türkiye'nin görüş ve kaygılarını her fırsatta dile getirdiği Irak konusu, gerçekleştirilen Irak seçimleri, terör örgütünün Irak'taki varlığı ve Kürt grupların Irak'ın kuzeyindeki nüfus yapısını değiştirmeye yönelik girişimleri gibi konular görüşmelerde masaya yatırılıyor.

Türkiye’nin Amerika’daki önemli lobicilerinden biri olarak bilinen Feith, bu sabah Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı Gül’le görüşmesinde Irak ve Afganistan’daki güvenlik durumunu ve NATO konusunu ele aldıklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Feith, Irak seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı, Iraklıların dün yapılan seçimlerde oy kullanarak seslerini duyurduklarını ve seçimin iyi bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Irak’la ilgili iki mesajlarının olduğunu da belirten Douglas Feith, Irak’ta görevlerini tamamladıktan sonra ülkeden çekilmek ve Iraklı’ların kendilerini savunabilmelerini istediklerini de söyledi.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani’nin Kerkük’ün bir Kürt kenti olduğu ve yakın bir zamanda bağımsız bir Kürt devleti kurulacağına dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Douglas Feith, Kerkük konusunun Iraklılar tarafından çözümlenmesi ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili Ankara’nın cevabı da gecikmedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Turkish Daily News Gazetesine verdiği demeçte, Kerkük’te bir çatışma olması durumunda Türkiye’nin buna seyirci kalamayacağını söyledi.

Amerika Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith bugün öğleden sonra Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’la yarınsa, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la biraraya gelecek.

Douglas Feith uluslararası teröre karşı Amerika’nın küresel savunma stratejisini geliştiren isimlerin başında geliyor. Feith, Türk yetkilerle görüşmeleri sırasında Washington’un bu yeni strateji ile ilgili görüşlerini aktarma fırsatı da buluyor.

Irak seçimleri bugün ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda da ele alınıyor. Kurulda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, seçimler konusunda kurul üyelerine bilgi vermesi bekleniyor. Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Avrupa Birliği üyeliğine yönelik çalışmalar da değerlendiriliyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün ayrıca Çin Dışişleri Bakanı’nın davetlisi olarak beş günlük bir ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti’ne gidiyor.

XS
SM
MD
LG