Erişilebilirlik

Başkan Bush Irak Halkını Kutladı


Başkan Bush Beyaz Saray’da kısa bir açıklama yaparak Irak’taki seçimleri değerlendirdi. Seçimleri büyük bir başarı olarak niteleyen ve Irak halkını kutlayan Başkan Bush, Iraklıların demokratikleşme yolunda büyük bir adım attıklarını söyledi.

Başkan Bush, Irak seçimlerinin sona ermesinden sonra Beyaz Saray’da gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Yaklaşık dört dakikalık bir konuşma yapan Bush, Iraklıları seçimlere katıldıkları için kutladı; seçim öncesi ve seçim günü hayatını kaybedenleri, saygıyla andıklarını bildirdi. Başkan şöyle konuştu:

''Irak halkı bugün tüm dünyaya sesini duyurdu. Ve tüm dünya da Ortadoğu’nun tam merkezinden, özgürlüğün sesini duydu. Irak halkı ciddi risklere rağmen, seçime büyük oranda katılarak demokrasiye olan inancını gösterdi. Iraklılar seçimlere katılarak teröristlerin demokrasi karşıtı ideolojilerine katılmadıklarını açıkca ifade etmiş oldular."

Başkan Bush, Irak halkının zorba ve suikastçilerin tehditleri karşısında gerilemediğini ve kendi kendini idare etme kudretine sahip ulusların sahip olduğu cesareti ortaya koyduklarını kaydetti. Başkan Bush, seçim günü düzenlenen saldırılarda yaşamını yitiren Iraklı sivillerle Amerikan ve İngiliz askerlerini andı ve bu insanların özgürlük, dünyanın sorunlu bir bölgesinde barış ve tüm dünyanın istikrarı gibi önemli hedefler uğruna yaşamlarını yitirmiş olduklarına dikkat çekti.

Irak seçimlerinin büyük bir başarı olduğunu söyleyen Başkan Bush, bu süreçte Iraklılar’ın yalnız başlarına olmadıklarını Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler’in hazırlık aşamasında büyük katkı gösterdiklerini belirtti. Amerikan askeri ve diplomatik personelinin de diğer koalisyon ortaklarıyla seçimin yapılabilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini vurguladı.Başkan seçimlerle, Irak’ın demokratikleşme sürecinde yeni bir adım atmış olduğuna dikkat çekti:

''Bu tarihi seçimler yeni bir anayasanın hazırlanıp kabul edilmesi sürecini de başlatmış oldu. Bu anayasa tamamen demokratik Irak devletinin temelini oluşturacaktır. Teröristler demokrasiye yönelik saldırılarını sürdürecektir. Bizler de Iraklılara, bu teröristlere karşı verdikleri savaşta destek olmaya devam edeceğiz.''

Başkan Bush, konuşmasında Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesine devam edileceğini ve Irak’ın yakında kendi güvenliğini kendisi sağlayabilecek hale geleceğini kaydetti. Başkan, demokrasi yolunda daha atılacak çok adım olduğunu, ancak Iraklıların bu yolda ilerlemeye kararlı olduklarını gösterdiklerini belirtti ve Amerikan halkı adına, Iraklıları kutladı.

XS
SM
MD
LG