Erişilebilirlik

Irak'ta Seçim Sandıkları Kapandı


Irak halki, direnisçilerin tehditlerine ragmen bugün sandik basindaydi.

Ülkede 50 yildan sonra yapilan ilk serbest seçimlerde, oy verme islemi birkaç saat önce sona erdi; sandiklarda oy sayim islemlerine baslandi.

Özellikle Siilerin yasadigi bölgelerde katilimin yüksek oldugu seçimlerde, 275 sandalyeli yeni meclis, 18 vilayetin konsey üyeleri ve bölgesel Kürt meclisinin milletvekilleri belirleniyor.

Sünnilerin yasadigi bölgelerde katilim orani konusunda çeliskili haberler alindi. Birçok Sünni yerlesim birimlerinde, seçim sandik merkezlerinin tamamiyla bos oldugu görülürken, Birlesmis Milletler’in Irak seçimlerinden sorumlu yetkilisi Carlos Valenzuela, katilim oraninin beklenenden yüksek oldugunu söyledi.

Halk direnisçilerin tehditlerine ragmen oy kullanmayi tercih ederken, direnisçiler de siki güvenlik önlemlerine ragmen, çesitli yerlerde saldirilar düzenledi.

Çogu intihar bombacilari tarafindan düzenlenen saldirilarda, 30 sivil ile 6 polis yasamini yitirdi. Bazi saldirilarin sorumlulugunu el Kaide baglantili terörist lider Ebu Musab el Zerkavi üstlendi.

Seçimlerde, 14 milyon kadar kayitli seçmenin oy kullanabilmesi için 5 bin seçim merkezi olusturuldu. Ilk resmi olmayan sonuçlarin, bu aksam ilerleyen saatlerde, kesin sonuçlarin ise birkaç gün içinde alinmasi bekleniyor.

Bu arada yurtdisindaki Iraklilarin üçte ikisinin seçimlerde oy kullandigi açiklandi.

XS
SM
MD
LG