Erişilebilirlik

Rice Yemin Ederek Görevine Başladı


Amerika’nın yeni Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yemin ederek resmen göreve başladı.

Dışişişleri bakanlığında düzenrlenen Yüksek Mahkeme yargıcı Ruth Bader Ginsberg’in yönettiği törene Başkan Bush da katıldı.

Rice, yemin ettikten sonra yaptığı açıklamada Amerika’nın özgürlüğün tüm dünyaya yayma görevinin kuşaklar boyu sürecek güç bir görev olduğunu bildiğini belirtti.

Rice gelecek ay çıkacağı Avrupa ve Ortadoğu gezisi çerçevesinde, Türkiye’ye de gidecek. Bakan’ın, 3 Şubat’ta başlayacak gezisinin durakları arasında ayrıca İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İsrail, Lüksemburg ve Polonya yer alıyor. Rice Batı Şeria’da Filistin yönetimiyle de görüşecek.

Bakanlık Sözcüsü Richard Baucher Condoleezza Rice’ın, Başkan Bush’un barış ve refahın anahtarı olarak gördüğü özgürlüğün yayılması çerçevesinde temaslarda bulunacağını belirtti. Sözcü ayrıca Rice’ın, Ortadoğu barış sürecini ilerletmeye çalışacağını kaydetti.

Bakanlık yetkilileri gezinin, Irak savaşı yüzünden müttefiklerle gölgelenen ilişkileri onarmak ve Başkan Bush’un Şubat sonundaki gezisine hazırlık amacıyla yapıldığını belirttiler.

Göreve dün başlayan yeni dışişleri bakanı Başkan Bush’un atak dış politika gündemini uygulamaya geçirmek için çaba harcayacağını söyledi.

Rice, bakanlıkta yaptığı konuşmada demokrasiyi bütün dünyaya yayma politikasında ilerleme sağlamak için destek istedi.

Demokrasinin Irak, Afganistan ve Filistin topraklarında gelişmesinden kuşku duyanlar olduğunu belirten Rice, ancak günün birinde bir Amerikan başkanının Ortadoğu ülkelerinin demokratik liderleriyle bir araya gelebileceği umudunu taşıdığını vurguladı.

XS
SM
MD
LG