Erişilebilirlik

Erdoğan Dünya Ekonomik Forumu'na Katılıyor


Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl geleneksel olarak İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlediği küresel beyin fırtınası olarak adlandırılan Davos Toplantıları bugün başlıyor. Küresel ve bölgesel güvenliğin ana gündem konusu olduğu bu yılki toplantılara Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan katılıyor. Dün Davos’a giden Babacan’ın ardından, yarın Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan 30 kişilik bir heyetle toplantılara katılmak üzere İsviçre’ye hareket edecek.

Başbakan Erdoğan’ın Davos Zirvesi'nde liderlerle yapacağı görüşmelerde, Kıbrıs sorununun ve Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın toplantıya katılmayacağını açıklaması üzerine, Erdoğan’ın Kıbrıs konusunu 'garantör ülke' sıfatı nedeniyle İngiltere Başbakanı Tony Blair'la yapacağı ikili görüşmede gündeme getireceği belirtildi.

Tayyip Erdoğan bu görüşmede, Annan Planı zemininde yeni bir sürecin başlatılması önerisinde bulunacak. Başbakan Erdoğan’ın, Tony Blair’ın yanısıra zirvenin ev sahibi İsviçre'nin Cumhurbaşkanı Edmund Schultken ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile de görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan Avrupa Birliği liderleriyle yapacağı görüşmelerde ise müzakerelere başlamak için hazırlık dönemi anlamına gelen tarama sürecinin kısa tutulmasını isteyecek. AB liderlerinin bu sürecin 2006 başına kadar uzayabileceğine ilişkin açıklamalarına karşın Başbakan, sürecin 3 ile 6 ay içinde tamamlanmasını önerecek.

Bu arada Kıbrıs konusunda hükümetin çözüm arayışları devam ederken, askerleden de konuyla ilgili açıklamalar geliyor. Dün Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kıbrıs’ta kesin ve kalıcı bir anlaşma olmadan adadan asker çekmenin söz konusu olamayacağını söylemişti. Orgeneral Büyükanıt’ın bu sözleri, Davos zirvesine gitmeye hazırlanan Başbakan Erdoğan’a ve Avrupa Birliği’ne uyarı niteliği taşıyor.

Kıbrıs konusunun bugün Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yapacağı aylık basını bilgilendirme toplantısında da gündeme gelmesi bekleniyor. Orgeneral Başbuğ’un toplantıda Kıbrıs’ın yanısıra, Irak seçimleri, Türkiye’nin Kerkük konusundaki hassasiyetleri, terörle mücadele, Amerika’nın İncirlik Askeri Üssü’yle ilgili istekleri ve Avrupa Birliği konularına da değinmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG