Erişilebilirlik

'Tüm Iraklıları Oy Kullanmaya Çağırıyorum'


Baskan Bush, Irak halkina, Pazar günkü seçimlerde oy verme ve özgürlük istemeyen teröristlere karsi çikma çagrisinda bulundu. Ikinci kez baskanlik yemini ettikten sonra ilk basin toplantisini düzenleyen Bush, seçimleri Irak tarihi için “büyük bir dönüm noktasi” olarak tanimladi. Bush, Irak’ta halen devam eden siddet olaylarinin, bu ülkede demokrasinin gelisimine engel oldugu yönündeki iddialariysa reddetti.

Irak’ta seçimlerin düzenlenmesine birkaç gün kala, Baskan Bush, bu ülkedeki seçim sürecine verdigi destegi açikladi. Bush çok sayida Iraklinin oy vermek istedigini, ancak çogunun sandik basina gitmeye korktugunu söyledi. Bush söyle konustu: "Bütün Iraklilari seçimlerde oy kullanmaya ve teröristlere karsi koymaya çagiriyorum. Bu teröristler Irak halkinin çikarina göre hareket etmiyor. Iraklilarin gelecegi için net bir görüse de sahip degiller."

Irakli direnisçilerin kendi halkina savas açtigini söyleyen Baskan Bush, buna ragmen seçimlerin basarili geçeceginden emin oldugunu söyledi: "Milyonlarca Irakli, sandik basina giderek cesaretlerini, ülkelerine olan sevgilerini ve özgürlük içinde yasama iradelerini ortaya koyacak."

Geçen Persembe günü yemin ederek ikinci kez görevine baslayan Baskan Bush, o gün yaptigi konusmaya da atifta bulundu. Bush o günkü konusmasinda tüm dünyada özgürlügü destekleme ve diktatörlerle savasma sözüvermisti. Bush, Amerikan askerlerinin en büyük kaybi verdigi bir günde yaptigi açiklamada mevcut zorluklari asip, “özgürlügün yayilmasi” gibi uzun vadeli hedeflere bakilmasi gerektigini vurguladi.

Bush söyle dedi: "Aksi takdirde Ortadogu bölgesi, nefret ve savaslarla kaynayan bir kazan olmayi sürdürecek. Bu bölge bizim dünya görüslerimizin tam aksine sahip insanlarin kümelendigi bir yer olacak."

Baskan Bush’a, Amerika’nin güçlü ekonomik ve güvenlik iliskileri oldugu ülkelere, özgürlügü nasil yaymayi planladigi da soruldu. Özellikle Rusya ve Çin’e dikkat çeken Bush, bir yandan bu ülkelere insan haklari alaninda ilerleme saglamasi yönünde baski yaparken, bir yandan da ikili iliskileri sürdürmenin mümkün oldugunu söyledi: "Dünya liderleriyle yaptigim görüsmelerde, onlara sürekli ‘demokrasinin ilerleme için tek yol oldugu’ görüsümüzü yineliyorum."

Baskan Bush basin toplantisinda, Kongre’deki Demokrat Partili üyelerin dis politikasina yönelttigi elestirileri de reddetti. Bush, bu tarz degerlendirmelerin, Iraklilarin Amerikalilarin gerçek niyetlerini sorgulamasina yol açtigini ileri sürdü. Baskan gerek kendisini elestirenlerin, gerekse destek verenlerin, bu mevcut ana bakip, tarih içindeki degerlendirmelerini ona göre yapmalarini istedi: "Içinde bulundugumuz kisa zaman içinde ne olduguna bir bakin!.. Afganistan ve Filistin’de son derece umut verici seçimler düzenlendi. Ayni sey Ukrayna’da da oldu ve simdi de Irak’ta olacak. Su anda görkemli tarihi gelismelere taniklik ediyoruz."

Gelecek hafta Çarsamba aksami, yillik geleneksel Birligin Durumu konusmasini yapacak olan Baskan Bush, bu konusma sirasinda daha söyleyecegi çok sey oldugunu, sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG