Erişilebilirlik

Alanis Morissette'in Öyküsü


1 Haziran 1974’te Kanada’nın Ottowa kentinde doğan Alanis Nadine Morissette, çocukken filmlerde küçük roller almış. Bir başka genç sanatçı Tori Amos’un ayak izlerini takip ederek müzik dünyasında yer alan Morissette, şarkılarına kattığı karakteristik özellikler ve esprilerle ünlendi ve çıkışını üçüncü albümü Jagged Little Pill ve Ironic şarkısıyla yaptı.

Piyano dersleriyle müziğe başlayan Morissette, televizyonda bir çocuk dizisinde rol almış ve bu çalışmadan kazandığı parayla 10 yaşındayken ilk single’ını çıkarmış. 1991 yılında Toronto’ya taşınan Morissette, burada Alanis adlı albümünü çıkardı. Kanada’da büyük ilgi gören Alanis albümü yaklaşık 100 bin sattı ve Morissette’e bir de ödül kazandırdı. Ancak albüm Kanada dışında ilgi görmedi. 1992 yılında çıkan Now Is the Time albümü de yine beklenen ilgiyi görmedi. Bunun üzerine Los Angeles’a taşınan Morissette, 1994 yılında Michael Jackson’un hit parçası Man in The Mirror’un söz yazarı Glen Ballard’la tanıştı ve Jagged Little Pill albümünü piyasaya çıkardı. Albüm tüm dünyada 28 milyon adet sattı ve Morissette’e 3 dalda Grammy ödülü kazandırdı.

1998 yılında çıkan Supposed Former Infatuation Junkie albümü de 7 milyon sattı. 2002’de Under Rug Swept, 2004 yılında da So-Called Chaos albümlerini çıkaran Morissette, sık sık gerçekleştirdiği Hindistan gezilerinden sonra barışçıl mesajlarıyla tanınmaya başladı.

Müziğin yanı sıra film kariyerine de devam eden Morissette, Dogma dahil birçok filmde ve Sex and the City gibi dizilerde küçük roller aldı. Ayrıca City of Angels ve son zamanlarda çıkan De-Lovely gibi birçok filmin soundtrack parçalarını da seslendirdi.

XS
SM
MD
LG