Erişilebilirlik

'İntihar Saldırılarının Sorumlusu' Yakalandı


Irak’taki bombali saldirilarin çogundan sorumlu tutulan bir kisinin yakalandigi açiklandi.

Basbakanlik sözcüsü, “Ebu Ömer el Kürdi” adiyla bilinen Sami Muhammet el Caaf’in bombali araç saldirilarinin dörtte üçünden sorumlu oldugunu söyledi.

Savastan bu yana meydana gelen 32 bombali saldirida çogu polis yüzlerce Irakli hayatini kaybetti. 2003 yilinin Agustos ayinda Bagdat’taki Birlesmis Milletler bürosuna yapilan saldiriyi da Sami Muhammet el Caaf’in planladigi öne sürülüyor.

Açiklamada, Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zarkavi’nin sag kolu oldugu söylenen militanin iki direnisçiyle birlikte 15 Ocak’ta yakalandigi belirtiliyor.

Bu arada, Bagdat’ta Basbakan Iyad Allavi’nin partisinin merkez binasi yakininda düzenlenen intihar saldirisinda en az 10 kisi yaralandi. Bu saldirinin sorumlulugunu da terörist El Zerkavi üstlendi.

Irak’ta, özellikle kuzey Irak’ta yaklasan seçimlerle ilgili olarak çok siki güvenlik önlemleri aliniyor.

Irak’in kuzey bölgeleri, simdiye kadar Bagdat ve Musul’un tanik oldugu türden kanli saldirilara sahne olmadi. Bunun baslica nedeni hem yerel yetkililer hem de bölgede is yapan özel sirketlerin aldigi olaganüstü güvenlik önlemleri.

Türkiye sinirindan baslamak üzere yollarda her araç durduruluyor, sürücü ve yolcularin kimlik belgeleri tek tek inceleniyor ve en ufak bir süphede, askerler araçlari bosaltilip herkesin üzerini ariyor. Bu islem bir degil birkaç defa yapiliyor. Bir kontrol noktasindan geçebilmek ikinci noktadan geçmeyi garanti etmiyor..

Kent ve kasabalardaki önemli bina ve devlet daireleri, motorlu araçlarla yapilmasi muhtemel bombali intihar saldirilarina karsi beton barikatlarla korunuyor. Küçük otellerin bile silahli güvenlik personeli var. Otel müsterileri, ziyaretçiler hatta binaya çay kahve getiren çocuklarin bile üstü yoklaniyor. Ayni sekilde bavul, çanta ve paketler de didik didik araniyor. Güvenlik önlemlerinden nikah töreni için otele gelen bir damatla gelin bile muaf tutulmadi.

En siki güvenlik önlemleri Erbil’de. Nedeni ise, geçen yil kurban bayraminda Kürdistan Yurtseverler Birligi ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin ilçe müdürlüklerinde meydana gelen intihar saldirilari..Yetkililerle bayramlasmak için kuyrukta bekleyen iki kisinin üzerlerindeki bombalari patlatmasi en az yüz kisinin ölümüne, yüzlerce kisinin de yaralanmasina yol açmisti. Kentte her elektrik kesilmesinde, ki bu çok sik meydana gelen bir olay, güvenlik kuvvetleri alarma geçiyor, sinirli parmaklar silahlarin tetiklerini ariyor. Nedeni ise, elektrik kesintisinin saldiri hazirligi olmasi ihtimali.. Erbillilerin en büyük korkusu disardan gelecek unsurlarin kenti tekrar kana bulamalari..

Seçim yaklastikça güvenlik önlemleri de artiyor. Yetkililer, seçim gününe kadar aksam sokaga çikma yasagi uygulanacagini bildirdiler. Yerel yönetim, seçmenlerin huzur ve güvenlik içinde oy kullanabilmesi için gerekli herseyin yapildigini açikladi. 30 Ocak seçimleri, Kürtlere Irak tarihinde ilk kez ülke yönetimi ve yeni anayasanin hazirlanmasinda söz hakki verecek.

XS
SM
MD
LG