Erişilebilirlik

'Sünnilerin Katılımı Önemli Ancak Belirleyici Değil'


Kendisini, Ebu Musab el Zarkavi olarak tanitan bir kisi, yayinladigi ses bandinda, demokrasiye savas açtigini açikladi.

Ses bandinda Zarkavi, Irak’taki 30 Ocak seçimlerinin, ülkede çogunlugu olusturan Sii’leri iktidara getirebilmek için seytani bir tuzak oldugunu iddia ediyor. Zarkavi ayrica, oy kullanan herkesi kafir olarak suçluyor.

Bu arada, Amerika’nin Irak Büyükelçisi John Negroponte, Iraklilarin çogunun oy kullanacagi öngörüsünde bulunuyor. Dün çesitli Amerikan televizyonlarina konusan Negroponte, sandiklarin Irakli ve Amerikan güçlerince korunacagini, ancak her seçim merkezinin güvenliginin garanti olmadigini vurguladi.

Amerika’nin Irak Büyükelçisi John Negroponte, bes ayri Amerikan televizyonunda çiktigi programlarda, Irak’ta gelecek hafta yapilacak seçimlerin güvenligi için elden gelen bütün çabanin sarf edildigini söyledi. Negroponte, Fox televizyonunun sorularini yanitlarken su degerlendirmede bulundu:

“Ülkenin kuzey ve güneyinde seçmen katiliminin yüksek olmasini bekliyoruz. Sünni üçgeni olarak nitelenen ülkenin orta kesiminde sorun yasanabilir.”

Direnisçiler özellikle Sünnilerin yasadigi bölgede halka, Siileri basa geçirmek için hileli olarak niteledikleri seçimlere katilmamasi için çagrida bulunuyor ve halki tehdit ediyor. Negroponte ise Sünnilerin oylarini kullanacaklarini umdugunu söylüyor, ancak bunun seçimin basarisini degerlendirmek için yegane unsur olmadigini vurguluyor:

“Bu seçimlerin mesruiyetini ölçmek için Sünnilerin katilimini belirleyici bir unsur olarak görmemeliyiz. Aksi halde diger etnik, dini ya da farkli gruplarin temsil haklarini yok saymis oluruz. Böyle bir durumda son derece dikkatli davranmak gerektigini düsünüyorum.”

Amerika’nin Irak Büyükelçisi, direnisçilerin en güçlü oldugu bölgelerde bile, seçmenlerin sandik basina gidebilmeleri için büyük çaba gösterildigini belirtti:

“Irak’taki çokuluslu güç, Irak Muhafiz Ordusu ve polis gücü güvenlik ile ilgili sorumlulugu üstleniyor. Bunlar ülke genelinden mahalle seviyesine kadar her türlü planlarini yapmis durumdalar.”

Kongre’nin önde gelen Demokrat üyelerinden Senatör Diane Feinstein, Fox televizyonuna yaptigi açiklamada, seçimlerin önemini vurguladi ve Irak’taki farkli gruplari tam olarak biraraya getirebilecek baska bir çarenin bulunmadigini kaydetti:

“Bu ilk adim ve Sünnilerin katilimini saglayabilmek için önümüzde baska firsatlar da olacaktir. Umut ederim ki Sünniler oy kullanacaktir.”

Ayni programda konusan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise seçimlerden sonra siyasi birlik saglansa bile, direnisçilerin Irak halkinin iradesini sinamaya devam edecekleri öngörüsünde bulundu:

“2005, seçimlerden sonra bile güç bir yil olacak. Tam bir katilim saglasak bile, direnisçiler anayasanin bu yil yazilacagini bildikleri için saldirilarini sürdürecektir.”

Senatör Graham, bu yilin hem Irak hem de Amerika için zorluklarla dolu oldugunu belirtirken, sabir gösterilmesi halinde 2005’in her iki taraf için de iyi bir yil olabilecegini söylüyor.

XS
SM
MD
LG