Erişilebilirlik

Bush Konuşmasını 'Özgürlük' Konusuna Ayırdı


Baskan Bush, bugün ikinci kez yemin ederek görevine basladi. Bush yemin töreninde yaptigi konusmada, “bütün dünyaya özgürlük yayma” vaadinde bulundu.


Baskan Bush, konusmasinda Iran ve Afganistan’daki savaslara deginmedi, ancak savaslarda ölen askerlere atifta bulundu. Bush ayni zamanda, egitim ve sosyal güvenlik konularinda yapmak istedigi reformlara vurgu yapti.

Özgürlügü Yayma Sözü

Baskan Bush ikinci ve son dört yillik görev dönemine baslarken incile el basarak yemin ettikten ve 21 pare top atisindan sonra yaptigi konusmada, Amerika’nin, dünyada özgürlügü yayma konusunda kararli oldugunu vurguladi.

Bush, ikinci görev döneminde yönetimi bekleyen görevlerin, son yillarda yasanan deneyimlerle belirlenecegini söyledi. Baskan, “Komünizm gemisinin batmasindan sonra yillarca nisbi bir sessizlik, durgunluk içinde yasadik... Bunun ardindan atesle dolu bir gün geldi” diye konustu.

Bush, 11 Eylül 2001’de Amerika’nin ugradigi terörist saldirilari kastederek, “zayifliklarimizi gördük ve bu olayin kaynagini anladik” dedi ve söyle devam etti:

“Dünyanin genis bölgeleri kin içinde, diktatörlükler altinda, nefreti körükleyen, cinayeti hosgören ideolojilerin baskisiyla yasadigi sürece, derecesi artan siddet, en iyi savunulan sinirlari bile asar ve herkes için ölümcül bir tehdit halini alir...”

Baskan Bush, tarihte, nefret ve kinin baskisini ortadan kaldirabilecek, diktatörlerin maskesini düsürebilecek, inançli ve hosgörülü insanlarin umutlarini güçlendirecek tek bir güç bulundugunu ve bunun da, “özgürlük” oldugunu söyledi.

Amerika’da özgürlügün bütün dünyada özgürlükle siki sikiya baglantili oldugunu vurgulayan Bush söyle konustu:

“Olaylar ve akli selim bizi tek bir sonuca götürüyor: Kendi ülkemizde özgürlük, giderek artan bir ölçüde yabanci ülkelerde özgürlügün ne derece basarili olduguna baglidir. Dünyamizda baris için baslica umut, bütün dünyada özgürlügün yayilmasinda yatmaktadir.”

'Diktatörlüklere Son!'

Baskan, Amerika’nin, temel hedef olan, dünyada baskiya, diktatörlüklere son verme amaci dogrultusunda, her ülkede ve her kültürde demokratik hareketler ve kurumlarin büyümesini destekleyecegini söyledi.

Amerika’nin bunu silah gücüyle yapmaya çalismayacagini vurgulayan Bush, “ancak gerektigi zaman kendimizi ve dostlarimizi silah gücüyle savunacagiz” diye konustu.

“Bütün ülkelere ve yöneticilere açikça su tercihi sunacagiz” diyen Baskan Bush, bunu, “Her zaman yanlis olan baskici yöntemlerle, dogrulugu ebedi olarak kanitlanmis özgürlük arasindaki tercih” olarak tanimladi.

“Amerika, hapse atilan muhaliflerin, kendilerine vurulan zincirden, baski altindaki kadinlarin küçük düsürülüp köle muamelesi görmekten ve bireylerin, zorbalarin insafina bagli yasamaktan memnun oldugunu düsünemez” diyen Bush söyle devam etti:

“Yabanci hükümetleri reform yönünde tesvik ederken kendilerine, ikili iliskilerimizin iyi gitmesinin, kendi halklarinin insanca muamele görmesine bagli oldugunu açikça belirtecegiz. Politikalarimiza, Amerika’nin insan onuruna olan inanci yön verecek. Ancak haklar, diktatörlerin isteksizce verdigi tavizlerle degil, serbest muhalefet ve siyasi sürece serbest katilimla güvence altina alinmalidir. Uzun dönemde, özgürlük olmadan adalet sözkonusu olamaz, özgür olmayan bireylerin insan haklarindan sözedilemez...”

Amerika’nin bugün bütün dünyaya yeni bir mesaji oldugunu söyleyen Baskan “Umutsuzluk içinde ve baski altinda yasayan herkes bilmelidir ki, Amerika durumunuzu görmezden gelmeyecek, size baski yapanlari affetmeyecektir. Siz haklarinizi savunurken, yaninizda olacagiz,” dedi.

'Baskalari Için Özgürlük'

Bush, Amerika’nin eski Baskanlarindan Abraham Lincoln’ün sözlerini hatirlatarak, “Baskalari için özgürlügü çok görenler kendileri için özgürlügü hak edemez, Tanri buna izin vermez” diye konustu.

Baskan Bush Amerika’nin müttefiklerine seslenirken de söyle dedi:

“Dostlugunuza büyük deger veriyoruz, fikirlerinize güveniyoruz, yardiminiza muhtaciz. Özgürlügün düsmanlari özgür ülkeler arasinda görüs ayriligi yaratmayi hedefler. Özgür uluslar demokrasiyi yaymak için uyumlu çaba gösterirse düsmanlarimizi yenme yönünde ilk adimi atmis oluruz.”

Baskan Bush yaklasik 20 dakika süren konusmasinin ikinci yarisinda ise Amerikan halkina seslendi. Bush Amerikalilari, ülkenin güvenligini saglama görevini yerine getirirken sabirli olmaya çagirdi.

Bush ikinci döneminde izleyecegi iç politikanin ana hatlarini da siraladi. Baskan “Her Amerikali, ülkemizin gelecegi ve vadettikleri üzerinde söz sahibi olacak, okullarimizi en yüksek standartlara kavusturacagiz, ev ve is sahibi olmayi, emeklilik haklarini, saglik sigortasini yayginlastiracagiz” diye konustu.

Amerika’nin özgürlük anlayisi içinde kamu çikarlarinin bireylerin karakterine dayandigini söyleyen Bush, dürüstlük, hosgörü ve vicdani davranisin bu temel bireysel özellikler oldugunu ve bunlarin Amerikan toplumu içinde Hristiyan, Musevi, Müslüman ve diger inançlara bagli bireyler tarafindan paylasildigini anlatti. Bush, “Ülkemiz, irkçiligi tamamen terketmelidir, çünkü özgürlük mesajini ve ayrimciligini yükünü ayni anda tasiyamayiz” diye konustu.

Bush konusmasi boyunca vurguladigi özgürlük temasinin Amerikalilar için anlamini da su sözlerle özetledi:

“Özgürlügümüz saldiriya ugradigi zaman ulusumuzun birlik ve dayanisma içinde oldugunu gördük. Cevabimizi verirken yüreklerimiz üzerinde tek el gibi hareket ettik. Amerika, iyilik yönünde hareket ettigi, felaket kurbanlarina yardim eli uzatildigi, adil olmayanlarin adaleti gördügü ve tutsaklarin serbest kaldigi durumlarda bu birlik ve gururu her zaman hissedebiliriz.”

Baskan Bush konusmasinda Irak’taki duruma deginmedi, 11 Eylül 2001 terör saldirilarindan da sadece üstü kapali bir sekilde, “atesle dolu gün” diye sözetti. Bush’un bu ikinci yemin töreni, 11 Eylül’den buyana ilk Baskanlik yemin töreniydi. Tören, olaganüstü güvenlik önlemleri altinda yapildi.

XS
SM
MD
LG