Erişilebilirlik

Amerika Bu Yıl İlginç Konuklarını Ağırladı


2004 yılı yaz ayında Amerika’nın doğu yakası uzun yıllardır beklenen ilginç konuklarını ağırladı. Evet, bu konuklar 17 yıldır topraktan çıkacakları günü bekleyen Cicadis’lerdi. Ağustos böceğinin bir türü olan milyarlarca Cicadis, altı haftalık yaşam sürelerince eşleşip, yumurtalarını 17 yıl sonra yeniden yeryüzü üzerine çıkacak şekilde toprağa gömdüler.

17 yıldan sonra yeryüzüne çıkan cicadis’lerin gürültüsünü duymamak neredeyse imkansız. Gürültüyü, daha çok, çiftleşme isteğini dişilere duyurmak isteyen erkek cicadis’ler çıkarıyor. Maryland Üniversitesi böcekbilim uzmanlarından Mike Raupp bu kırmızı gözlü ağustos böcekleri hakkında şunları söylüyor: "Ön kanatları havaya kaldırdığınızda, beyaz bir zar görüyorsunuz, ses bu zar sayesinde çıkıyor. Erkek Cicadis’ler bu zarı çok hızlı bir şekilde titreştirerek ses çıkarıyorlar. Karın bölgeleri de boş bu da sesi yükseltmeye yarıyor, bir çeşit hoparlör işlevi görüyor."

Cicadis’ler ömürlerinin büyük bölümünü toprak altında geçiriyor. Daha sonra topraktan tüneller kazarak, ağaçlara, çalılıklara ve direklere tırmanıyor. Zirveye çıktıklarında ise tek hedefleri kalıyor o da kısa ömürleri içerisinde olabildiğince çok kez çiftleşmek. Çiftleşmeden hemen sonra dişiler yumurtalarını ağaç dallarına bırakıyor.

Doktor Mike Raupp anlatıyor: "Dişi cicadisler, yumurtalarını bir çeşit sepete bırakıyor. Tek bir dişi 600 kadar yumurta üretebiliyor."

Yetişkin cicadis’ler çiftleşmeden hemen sonra ölürken, yumurtalar larva haline geldiğinde ağaç tepelerinden yere düşüyor ve 17 yıl toprakta kalma süreci başlıyor. Doktor Raupp, bu konudaki gözlemlerini şöyle aktarıyor: "İlk cicadis’ler çiftleşmeden hemen sonra öldüğünden ortaya çıktıklarından bir ay sonra sayıları azalıyor."

Sayılarının çokluğu hayatta kalmalarını kolaylaştırıyor. Çünkü hem kuşlara hem de kedi ve köpeklere kolayca yem olmaları mümkün. Ama sayıları çok olduğundan çabucak ortadan kaybolmuyorlar. Raupp "Cicadisler zararlı değil. Isırmıyorlar. En fazla yanlışlıkla üzerinize konabilirler, verebilecekleri zarar bu hepsi bu," diyerek özetliyor bu ilginç konukların özelliklerini.

Cicadis’lerin belki en tatsız yanları açık havada yapılan bir partide özellikle görültüleriyle insanların tadını kaçırmaları.

XS
SM
MD
LG