Erişilebilirlik

Saddam Petrol Karşılığı Gıda Programı İçin Rüşvet Vermiş


Birleşmiş Milletler’in Irak’ta uyguladığı petrol karşılığı gıda programıyla ilgili yolsuzluk soruşturmasında, bir Amerikalı, Saddam Hüseyin hükümetinden rüşvet aldığını kabul etti.

Amerika’nın Sesi muhabiri Nick Simeone, soruşturma derinleştikçe yolsuzluğun boyutların daha iyi anlaşılabileceğini bildiriyor. Irak asıllı Amerikalı Samir Vincent, dün New York’ta çıktığı mahkemede, Saddam Hüseyin Hükümeti’nin bir görevlisi gibi çalışmak karşılığında, milyonlarca Dolar değerindeki Irak petrolünü satma yetkisinin kendisine tanındığını itiraf etti. Adalet Bakanı John Ashcroft, Birleşmiş Milletler’in petrol karşılığı gıda programıyla ilgili yürütülen çeşitli soruşturmalardan elde edilen ilk somut sonucu bizzat açıkladı:

“1996 yılı Şubat’ında Vincent Bağdat’a gitti ve petrol karşılığı gıda programını gerçekleştirmeleri karşılığında kendisi ve diğer kişiler için Irak’lı yetkililerden milyonlarca Dolarlık çıkar sağladı.”

Federal savcı, Samir Vincent’in Irak Hükümetiyle vardığı anlaşma uyarınca üç ila 5 milyon Dolar arasında gelir sağladığını açıkladı. Hakkındaki çeşitli suçlamalar ve yabancı bir hükümetin casusu gibi çalışıyor olmak, Vincent’in 28 yıl hapis cezası almasına neden olabilir. Ancak savcılık makamı, cezanın büyük olasılıkla azaltılabileceğini belirtiyor.Adalet Bakanı John Ascroft bu konuda şunları söylüyor:

“Vincent, Adalet Bakanlığının Birleşmiş Milletlerin petrol karşılığı gıda programı soruşturmasıyla yaptığı anlaşma uyarınca işbirliğinde bulunmaktadır.”

1996 yılında başlayan ve ambargo altındaki Saddam Hüseyin rejimine, halkının insanı ihtiyaçlarını karşılamak üzere petrol satmasını ve bunun karşılığında gıda ve ilaç almasını sağlayan program bugün artık yürürlükte değil. Varılan anlaşmaya göre program, amacına uygun olarak işleyip işlemediği sıkı bir biçimde denetlenecekti. Yolsuzluk iddiaları, yaklaşık iki yıl önce Irak’ın işgalinden hemen sonra gündeme geldi. İddialara göre Saddam Hüseyin milyarlarca Dolar parayı bu yolla kişisel hesaplarına aktarmış ve programdan sorumlu bir Birleşmiş Milletler görevlisine de milyonlarca Dolar rüşvet vermişti. Savcılık makamı, yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili daha fazla sayıda kişinin mahkeme önüne çıkartılabileceğini açıklarken, Dışişleri Bakanlığı için Başkan Bush tarafından aday gösterilen Condoleezza Rice, Kongra’de dün Senatörlerin sorularını yanıtlarken, Dışişleri Bakanı olması halinde, konunun birinci önceliği olacağını söyledi.

Condoleezza Rice, “Ne olduğunu tam olarak anlamak ve sorumluları adalet önüne çıkartmak zorundayız.” Dedi. Buarada, yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından görevlendirilen bağımsız komisyonun, elde ettiği bulguları en erken bu ay açıklaması bekleniyor. Bazı Kongre üyeleri, yolsuzluk iddaları nedeniyle, Kofi Annan’ın istifasını istemişti.

XS
SM
MD
LG