Erişilebilirlik

Rice Atanmasıyla İlgili Oturumda Soruları Yanıtlıyor


Amerika Dışişleri Bakanlığına atanan Condoleezza Rice, dünyaya özgürlük ve demokrasiyi yaymanın, Amerika’nın baş görevi olduğunu söyledi.

Rice, atanma işlemiyle ilgili bugün başlayan Senato oturumunda Başkan Bush’un dış politika hedeflerini özetledi.

Condoleezza Rice, eğer atanma işlemi onaylanırsa, müttefiklerle Irak savaşı yüzünden gerginleşen ilişkileri düzeltmek için çalışacağını da vurguladı.

Rice, Bush yönetiminin demokrasileri terörle savaş için birleştirmek, ortak değer ve hukuk düzenine dayalı uluslararası bir sistem kurmak isteğini bildirdi.

Rice, Küba, Burma, Zimbabwe, Kuzey Kore, İran ve Beyaz Rusya gibi ülkelerde dikta rejimlerinin devam ettiğini de belirtti.

Senatörler Rice’a, Irak’ta kanlı bir ayaklanmayla karşılaşan Amerikan kuvvetleri için bir çıkış stratejisi olup olmadığı sordu. Rice, Amerika’nın gelecekteki rolünün, Irak güvenlik güçlerinin ne ölçüde yetenek kazanacağına bağlı olduğunu söyledi.


Condoleezza Rice, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan yönetiminin Afganistan ve Irak’ta savaşa girme kararını savundu. Rice, Başkan Bush’un dış politikayla ilgili amaçları konusunda bilgi verirken, Amerika’nın müttefikleriyle bağlarını daha da sıkılaştırma sözü verdi. Rice şöyle konuştu: "Öncelikle, demokratik ülkeler topluluğunun, ortak değerler ve hukuk kuralları üzerine kurulu bir uluslararası sistem kurmak için biraraya gelmesini sağlayacağız. İkinci olarak, güvenliğimize yönelik tehditlerle mücadelede ve terörü besleyen ümitsizliğe karşı bu toplumları güçlendireceğiz. Üçüncüsü, özgürlük ve demokrasiyi bütün dünyaya yayacağız. Bu, Başkan Bush’un dünyada Amerika için belirlediği amaç ve bugün Amerikan diplomasisinin önündeki başlıca görevdir."

Komisyondaki oturumda en çok üzerinde durulan konu Irak. Özellikle Demokrat partili üyeler, Condoleeza Rice’a, Irak savaşıyla ilgili yanlış istihbarat konusunda sert sorular yöneltiyor. Komisyon üyeleri ayrıca, Bush yönetiminin bu ay sonunda Irak’ta yapılacak seçimlerle ilgili planları hakkında sorular soruyor.

Oturumda ön plana çıkan diğer konular ise, İran, Kuzey Kore, Orta Doğu barış sürecinde gelinen nokta. Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumda, genel olarak Amerika’nın dünyadaki imajı ve bu imajın nasıl iyileştirilebileceği konuları tartışılıyor.

Bazı Senatörler, Condoleezza Rice’in Ulusal Güvenlik danışmanlığı sırasında Başkan Bush’a olan yakınlığına dikkat çekerek, Dışişleri Bakanı olarak kendi görüşlerini ortaya koyma konusunda nasıl bir güvence vereceğini sorguluyor. Komisyonun önde gelen Demokrat üyesi Joe Biden, Rice’a hitaben şöyle konuştu: "Emrinizdeki insanların yaptıkları her şeyin hesabını vermelerini isteyeceğinizi umuyorum. Ve bu ilkeyi, bence yanlış işlerin yapıldığı Irak’ta da uygulamanızı bekliyorum. Bunu bazı insanları cezalandırmak ya da Başkan’ı eleştirmek değil, hatalarımızdan ders almak ve tekrarından kaçınmak için yapmamız gerekiyor."

Her ne kadar Condoleezza Rice oturum boyunca zor sorularla karşı karşıya kalsa da, Perşembe günü Senato’da yapılacak oylamada Dışişleri Bakanlığı’nın onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bundan sonra Rice, Colin Powell’in yerine Dışişleri Bakanı olarak göreve başlayacak.



XS
SM
MD
LG