Erişilebilirlik

Ebu Gureyb Skandalına Karışan Amerikalı Asker Suçlu Bulundu


Bagdat’taki Ebu Gureyb cezaevinde Irakli tutuklulara kötü muamele yaptigi gerekçesiyle yargilanan Amerikali er Charles Graner, mahkeme jürisi tarafindan suçlu bulundu.

Teksas eyaletindeki Fort Hood üssünde, Graner’i yargilayan askeri mahkeme jürisi dört subay ve alti er’den olusuyordu.

Uzun süren tartismalardan sonra karara varan jüri, Graner’in, komplo kurmak, görevi ihmal, kötü davranis, tecavüz ve ahlaka aykiri davranislardan suçlu olduguna karar verdi. Jüri, askere verilecek cezayi da bir hafta içinde karara baglayacak.

Askerin dört gün süren yargilamasi sirasinda askeri savcilar, Charles Graner’in, Irakli tutuklulari dövmak, asagilamak ve onlari aci çekerken görmekten zevk aldigini söylediler. Graner’in avukati ise müvekkilinin, kendisine istihbarat ajanlari tarafindan verilen emirleri yerine getirdigini iddia etti. Avukat, tutuklulardan bilgi almak için fiziksel siddete basvurmasinin Graner’a emredildigini savundu.

Öte yandan, Bagdat’ta kurulan Amerikan askeri mahkemesi de geçen yil Bagdat’ta yarali bir Irakli genci öldüren Çavus Cardenas Alban’i cinayetten suçlu buldu. Alban bir yil hapse mahkum edildi. Bazi görgü taniklari, askerin Irakli genci daha fazla aci çekmemesi için öldürdügünü söylemisti.

XS
SM
MD
LG