Erişilebilirlik

Başkan Yardımcısı Cheney de Yemin Edecek


Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, 20 Ocak günü yapılacak törende Başkan’la birlikte yemin ederek ikinci dört yılına başlayacak.

Başkan Bush, bir konuşmasında Dick Cheney’nin ülkenin en iyi başkan yardımcısı olduğunu söylüyor ve şöyle diyordu:

"İyi bir adayla; Dick Cheney’le başkanlık yarışına tekrar giriyorum ve bundan gurur duyuyorum. Biliyorum Dick seçim yarışındaki en yakışıklı aday değil. Ama onu zaten yakışıklı olup-olmadığına bakarak seçmedim. Deneyim ve sağduyusu için, üstlendiği görevleri başarıyla tamamladığı için seçtim."

Richard Bruce Cheney, 40 yıldır Washington’da görev yapıyor. Nixon’ın danışmanları arasında yer alan Cheney, eski Başkanlardan Gerald Ford zamanında, 1974 yılında, 34 yaşındayken, Beyaz Saray Genel Sekreterliğine getirildi. Cheney böylelikle en genç Genel Sekreter ünvanını elde etti.

Daha sonra 10 yıl süreyle Wyoming eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi olan Cheney, Cumhuriyetçi Parti’nin en muhafazakar isimlerinden biri. Baba Başkan Bush döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Cheney, 1990’daki Körfez Savaşı’nda Saddam Hüseyin’in Kuveyt işgaline son veren ve kendi deyimiyle Suudi Arabistan’ı da Irak’ın saldırganlığından koruyan koalisyonu oluşturmada kilit rol oynadı.

10 yıl sonra Dick Cheney’nin Irak’a ilişkin deneyimi, Bush yönetiminin, 11 Eylül saldırılarıyla ilintisi olduğu iddiasıyla Saddam Hüseyin’i devirme kampanyası başlatmasıyla yeniden hayati önem kazandı. 2000 seçimlerinde Başkan Bush'la birlikte Başkan Yardımcısı seçilen Cheney, 2003 yılında Amerika, Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine karşı savaşa girerken yaptığı bir konuşmada şöyle diyordu:

“Saddam Hüseyin’in kitle imha silahı edinmeye çalışması yalnızca komşu ülkeler için değil, Amerika açısından da hayati tehlike taşıyor. Saddam, El Kaide dahil, bazı terör örgütlerine destek sağlıyor."

Ancak Irak’ta hala hiçbir kitle imha silahı bulunmuş değil. 2004 seçimlerinde konu gündeme geldiğinde, Başkan Yardımcısı Cheney eleştirileri kabul etmedi ve Başkanı suçlayan Demokratların o dönemdeki istihbaratı değerlendirdiklerinde Bush’la aynı sonucu çıkarmış olduklarını söyledi.

Bazı Demokratlar, fazla bir dış politika deneyimi olmayan Bush’la çalışan Cheney’nin, Beyaz Saray’da aşırı nüfuz sahibi olduğu görüşünde. Ancak Washington’daki American Enterprise Enstitüsü’nden siyasi gözlemci John Fortier, 11 Eylül saldırıları ve sonrasında başlatılan terörle mücadele savaşının, Bush’a yönelik “Cheney’nin idaresindeki kukla başkan” eleştirilerini boşa çıkardığını söylüyor:

"Bu iddialar geçmişte kaldı. 2000 yılında herkes Cheney’nin dış politika ve Washington deneyiminin Başkan’dan fazla olduğunu söylüyordu. Bence 11 Eylül sonrasında Bush liderliğini kanıtladı. Son derece güçlü olan Cheney, muhtemelen başkanın en önemli danışmanı. Başkan yardımcısının günlük politika ve terörle mücadele konularında Bush’a verdiği tavsiyeler çok önemli olmalı ki, Başkan, kendisine siyasi açıdan kazanım sağlayabilecek olmasına rağmen, Cheney’den uzaklaşmadı. Evet, Cheney çok güçlü ama Bush, yardımcısının gölgesinde kalan bir lider değil."

Cheney, Bush ekibine katılmadan önce yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Halliburton isimli şirketten 44 milyon Dolar kazandı. Aynı şirket Irak’ta 18 milyar Dolarlık ihale aldı. Şirketin, ihaleler yoluyla 16 milyon Dolarlık haksız kazanç sağladığı yolundaki iddialar halen Savunma Bakanlığı tarafından kovuşturuluyor. Cheney ise Halliburton’la hiçbir bağının kalmadığını söylüyor:

"Hiç kimse yanlış yolsuzlük veya usülsüzlük yapıldığına dair tek bir kanıt bulmuş değil."

Dick Cheney, kürtaj hakkının kısıtlanması, okullarda öğrencilerin topluca dua etmesi, kişisel silah alımlarında kontrolün azaltılması gibi konularda Başkan’la aynı tutucu görüşleri taşıyor. Ancak iş eşcinseller arası evlilik gibi sosyal bir alana gelince, Cheney, Bush’tan farklı bir tutum izliyor. Cheney, iki kız çocuğundan birinin eşcinsel olduğunu ilk seçim kampanyası sırasında kamu oyu önünde açıkça dile getirirken şöyle dedi:

"Kızımız eşcinsel, dolayısıyla bu konu ailemizi çok yakından ilgilendiriyor. Eğer söz konusu olan birliktelikse, benim görüşüm, özgürlüğün herkes için geçerli olduğudur."

Başkan Yardımcısı Cheney bu görüşüyle, Anayasa’ya eşcinsel evliliklerini yasaklayan bir madde eklemeyi düşünen Başkan Bush’tan tamamen ayrılıyor.

XS
SM
MD
LG