Erişilebilirlik

Erdoğan Rusya Ziyaretini Tamamladı


Basbakan Recep Tayyip Erdogan Rusya temaslarini tamamlayarak dün Türkiye’ye döndü. Erdogan’in Moskova temaslarina enerji ve Kibris konulari damgasini vurdu. Basbakan Türkiye’ye dönüsünde yaptigi açiklamada, Kibris sorununun çözümü konusunda yeni bir girisimde bulunmasi için Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüsecegini açikladi.

Erdogan’in Moskova temaslarinda iki ülke arasinda enerji konusunda önemli adimlar atilmasina karar verildi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Aralik ayinda Ankara’ya gerçeklestirdigi ziyarette üzerinde uzlasi saglanamayan birçok konu Erdogan’in Rusya ziyaretinde tekrar ele alindi.

Bu çerçevede Rusya Karadeniz’in altindan Türkiye’ye elektrik satmak ve Tuz gölüne dogalgaz depolama tesisi yapmak istiyor. Ayrica yapilan görüsmelerde, Mavi Akim dogalgaz boru hattinin Samsun’dan Ceyhan’a kadar uzatilmasina karar verildi. Rusya’nin görüsmelerde dile getirdigi bir baska konu ise dogalgaz ve elektrik dagitim ihalelerine girme istegi oldu.

Bu konularda iki ülke arasinda ortak isbirligine ve yatirima gidilmesi karari alinirken, görüsmelerde gündeme gelen bir baska enerji konusu ise bogazlardan tanker geçisi oldu. Türk tarafi tehlikeli madde tasiyan tankerlerin bogazlarda yarattigi riske dikkat çekerek, Samsun-Ceyhan petrol boru hattinin devreye girmesi konusunda israr etti. Ruslar ise boru hattininin bogazlar açisindan ilave artislar için alternatif olarak gündeme gelebilecegini savundu.

Enerji disinda Erdogan-Putin görüsmesinde gündeme gelen bir baska önemli konu ise Kibris oldu. Ziyarette Rusya Devlet Baskani Putin'den Kibris sorunu ile ilgili süpriz bir açiklama geldi. Putin, Kibris konusunda bundan sonra Türkiye'yi destekleyeceklerini belirterek ''Kuzey Kibris'a uygulanan tecrit adil degil'' dedi.

Böylece daha önce Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’in hazirladigi Kibris raporuna itirazinin sürdügü belirtilen Rusya, Putin'in bu açiklamasiyla Kibris vetosundan vazgeçebileceginin sinyalini verdi.

Basbakan Recep Tayyip Erdogan’da dün Rusya ziyareti dönüsü Esenboga havaalaninda yaptigi açiklamada Kibris konusuna degindi. Erdogan bir soru üzerine, Kibris sorununun çözümü konusunda yeni bir girisimde bulunmasi için Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüsecegini açikladi.

Bu arada Basbakan’in Rusya ziyareti nedeniyle Pazartesi günü yapilamayan Bakanlar Kurulu bugün toplandi. Kurulda Erdogan’in Rusya ziyaretinin yanisira Irak ve Avrupa Birligi konulari da ele aliniyor.

Bakanlar Kurulu’nda ayrica bu hafta Ankara’ya gelen Amerika Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral Abizaid’in temaslari ve Türk, Amerika’li ve Irak’li yetkilileri biraraya getiren PKK konulu toplantinin sonuçlari da masaya yatiriliyor.

Kurulun bir baska gündem maddesi ise Ankara’da uzun süredir tartisilan, Avrupa Birligi uyum sürecinde olusturulacak müzakere heyeti, basmüzakereci ve bürokrasideki yeni teskilatlanma.

XS
SM
MD
LG