Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Anayasası Onaylandı


Avrupa Parlamentosu, uzun tartışmalar sonrası hazırlanan ve halen çeşitli tepkilere neden olan Avrupa Anayasası’na onay verdi. Bu onay Avrupa Birliği karar alma mekanizmasının bir parçası olması açısından önem taşıyor ancak üye ülkelerde yapılacak referandumlarda “evet” çıkmaması halinde belge yürürlüğe giremeyecek.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda yapılan oylamada Avrupa Anayasası’na 500 parlamenter “evet”, 137 parlamenter “hayır” oyu verirken 40 üye de çekimser kalmayı tercih etti. Parlamento’da alınan bu sonuç yoğun tartışmalara neden olan Anayasa’ya yönelik önemli bir destek işareti olarak algılanıyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell de alınan sonucu “Avrupa Parlamentosu’nun Anayasa’ya verdiği destek konusunda şüpheye yer bırakmadı” sözleriyle değerlendirdi.

Anayasa’ya yönelik asıl desteğin ise üye ülkelerde yapılacak referandumlardan gelmesi gerekiyor. Bu çerçevede ilk ciddi sınavı 20 Şubat’ta İspanya verecek. Bu referandumdan Anayasa’ya “evet” çıkması bekleniyor. Anayasa’yı bloke etme riski en yüksek olan referandumlar ise Fransa ve İngiltere’de düzenlenecek olanlar. Genişlemiş Avrupa Birliği’nin mekanizmalarının tıkanmasının önüne geçmeyi amaçlayan belgeye şu ana kadar Litvanya ve Macaristan onay vermiş durunmda.
Avrupa Parlamentosu’nda Anayasa’ya verilen açık desteğe karşın sonuçtan memnun olmayanlar da vardı. Fransa’nın aşırı sağ Ulusal Cephe partisi lideri Jean Marie Le Pen, “Bu anayasanın bir sonucu olarak, Avrupa Birliği’ne bir bayrak, bir ulusal bayram verildiğini biliyoruz. Bu, Avrupa süper devletinin kurucu anlaşması. Bu, uluslarımızın ölümü anlamına geliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Son dönemde Avrupa Parlamentosu’nda gelenek haline gelen “pankart açma” eylemi bu oylamada da yaşandı. Aşırı sağ eğilimli ve Avrupa karşıtı parlamenterler Avrupa Anayasası’na destek verilmemesi gerektiğini savunarak “Benim adıma değil” yazan pankartlar açtılar.

XS
SM
MD
LG