Erişilebilirlik

Türkiye'nin AB Müzakere Takvimi Belirleniyor


Avrupa Birligi’nin Aralik Zirvesi’nde verilen “müzakerelere baslama” kararinin ardindan müzakere sürecinin takvimi de giderek netlesiyor. Tartismali konulardan biri olan tarama sürecinin müzakerelerin baslayacagi 3 Ekim sonrasina kalmasi neredeyse kesinlesti. Bu baglamda ilk basligin açilmasi da 2006’yi bulacak.

Türk Disisleri Bakanligi ve Avrupa Birligi Komisyonu yetkilileri dün Brüksel’de sürece iliskin takvimi ele aldilar. Toplantidan çikan veriler ise Avrupa Birligi’nin Türkiye’ye yönelik olarak “aceleci olmayan ve esnek” nitelikli bir takvimden yana oldugunu gösteriyor.

Komisyon, tarama sürecini 3 Ekim öncesi baslatma hazirlik ve kapasitesine sahip ancak Fransa ve Avusturya gibi ülkelerden gelen itirazlar nedeniyle bu sürecin 3 Ekim sonrasina birakilmasi egilimi agir basiyor. Itirazlarin odaginda ise Avrupa Anayasasi’na yönelik referandumlarin Türkiye konusunun gölgesinde kalmasi riski yer aliyor. Türkiye, tarama sürecinin üç – dört ay gibi bir sürede tamamlanmasini öngörüyor.

Bu takvim dikkate alindiginda ise Avrupa Birligi’yle müzakerelerde ilk basligin açilmasinin 2006’nin ilk aylarina kalmasi sonucuyla karsi karsiya kaliyoruz. Su an Avrupa Birligi Dönem Baskani olan Lüksemburg da Türkiye konusunun “sogutulmasini” tercih ediyor. Konuyu büyük ölçüde Ingiltere’ye havale eden Lüksemburg, bu yaklasimini çalisma programinda da dile getirdi. Müzakere kurallarinin yer alacagi “çerçeve” ise yaz aylarinda açiklanacak. Buna gerekçe olarak 2005’in ilk aylarinda Hirvatistan için müzakere çerçevesi hazirlanacak olmasi gösteriliyor.

Ankara, çerçevenin yaz aylarinda açiklanmasina onay verirken bu konudaki hazirliklara simdiden baslanmasini istedi. Bu konuda mutabakata varildigi kaydediliyor. Belirginlesen egilimler isiginda Lüksemburg Dönem Baskanligi sirasinda Türkiye açisindan yayimlanacak tek önemli belgenin ise gözden geçirilmis Katilim Ortakligi Belgesi olacagi kesinlesti. Türkiye, bu belgeye su ana kadar gündeme getirilmeyen verilerin sokulmamasi ve bu belgenin “siyasi kriterleri tamamlamis bir ülke için hazirlandigi” unsurlarinin gözönünde bulundurulmasini talep etti. Bu belgenin de en geç nisan ayinda yayimlanmasi öngörülüyor.

3 Ekim’e kadar olan süreçte Ankara – Brüksel arasindaki siyasi istisare ve alt komite çalismalari sürecek. “Isleyen pazar ekonomisi” konusundaki farkli yaklasimlar nedeniyle ekonomik istisareye özel agirlik verilmesi de gündemde.

XS
SM
MD
LG