Erişilebilirlik

İncirlik Yeniden Gündemde


Amerika İncirlik Askeri Üssünden daha fazla yararlanmak istiyor. Amerika’nın bu isteklerini bugün Ankara’ya giden Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid bildirdi.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüşen Abizaid, görüşmeleri sonrası önemli açıklamalar yaptı. Orgeneral Abizaid Amerika’nın Türkiye’nin bir müttefiği olarak İncirlik Askeri Üssü’ndeki tesisleri kullanmak istediğini söyledi. Bu arada Ankara bugün önemli bir toplantıya da ev sahipliği yaptı.

Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkililerin biraraya geldiği PKK konulu toplantıda Türkiye, Amerika ve Irak’tan, PKK’ya karşı askeri operasyon sözü alamadı.

İki günlük bir ziyaret için Ankara’ya gelen Amerika Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid, “Türkiye’nin bir müttefiği olarak İncirlik Askeri Üssündeki tesisleri kullanmak istiyoruz” dedi. Abizaid ayrıca bu tesislerin kullanımının hem Türkiye hem de Amerika açısından iyi olacağını söyledi.

Amerika’nın Irak ve Afganistan’daki birliklerinin komutanı Orgeneral John Abizaid bu açıklamaları bugün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptı. Başkentte gelişinin ardından önce Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la görüşen Abizaid daha sonra da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le biraraya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Abizaid, Türkiye’nin Afganistan’da gösterdiği işbirliğinden dolayı memnun olduklarını söyledi ve Irak’ta her iki tarafında çıkarı için işbirliğinin devam etmesini umduklarını belirtti.

Gül-Abizaid görüşmesinde ağırlıklı olarak Irak konusu ele alındı. Ancak İncirlik Askeri Üssünün kullanımı ve PKK-KONGRA-GEL terör örgütünün Kuzey Irak’taki varlığı gibi konularda görüşmede gündeme geldi.

Orgeneral Abizaid görüşme sonrası yaptığı açıklamada, İncirlik üssünün lojistik açıdan kullanımın görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, konunun görüşmede ele alındığını söyledi. İncirlik’in Amerika değil bir Türk üssü olduğunu belirten Abizaid, “bir müttefik olarak oradaki tesisleri kullanmak istiyoruz” dedi.

Ancak daha sonra diplomatik kaynaklar, Abizaid’in Gül’le görüşmesinde İncirlik üssüne ilişkin yeni bir talep iletmediğini sadece mevcut işbirliğinin sürmesine yönelik temennisini aktardığını kaydettiler.

John Abizaid ayrıca PKK-Kongra Gel'in Kuzey Irak’taki varlığı ile ilgili olarak da açıklamalar yaptı. Abizaid “ Zaman içinde PKK ile mücadele konusunun ele alınması gerektiğini kabul ediyoruz” diye konuştu. Irak’ta yapılacak seçimlerle ilgili olarak ise Abizaid seçimin tüm tarafların katılımıyla yapılması durumunda tüm bölgede barış ve istikrarın sağlanması yolunda önemli bir adımın atılacağını söyledi.

Orgeneral John Abizaid’in Ankara temasları yarın da sürecek Amerika Merkez Kuvvetler Komutanı yarın Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşecek.

Bu arada Ankara bugün önemli bir toplantıya da ev sahipliği yaptı. Türk, Amerika’lı ve Irak’lı yetkilileri biraraya getiren toplantıda, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye yönelik terör tehdidinin sona erdirilmesini amaçlayan işbirliğinin esasları görüşüldü. Taraflar, istihbarat paylaşım mekanizması kurulmasını kararlaştırdılar. Terör örgütü PKK’nın mali kaynaklarının kesilmesi için gereken tüm önlemlerin alınmasında da anlaşmaya varıldı. Ancak Türkiye, Amerika ve Irak’tan PKK’ya karşı askeri operasyon sözü alamadı.

Irak heyetine başkanlık eden Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamid el Bayati, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK-KONGRA-GEL ile mücadelede istihbarat paylaşımına dair mekanizma kurulması konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Toplantı sonrasında yayınlanan ve Türk heyetine başkanlık eden Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk tarafından okunan ortak bildiride ise, terörizme karşı mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapıldı ve üçlü toplantıların çeşitli düzeylerde sürdürüleceği belirtildi.

XS
SM
MD
LG