Erişilebilirlik

Başkan Bush: Filistin Seçimleri Ortadoğu İçin Çok Önemli


Başkan Bush seçimlerin sadece Filistin halkı için değil, tüm Ortadoğu için büyük önem taşıdığını söyledi. Yazılı bir bildiri yayınlayan Bush, katılım oranının çok yüksek olmasından hareketle, eğer tercih hakkı verilirse, tüm halkların özgürlük içinde yaşama ve kendi hükümetini belirleme hakkına sahip olmayı isteyeceğini bildirdi. Bush, Filistin reform sürecine, Amerika’nın desteğinin devam edeceğini de kaydetti.

Öteki ülkelerin üzerine düşen görevler bulunduğuna da işaret eden başkan, İsrail’i Gazze ve Batı Şeria’da yaşam koşullarını düzeltmeye ve buralardan çekilme planlarını uygulamaya, bir kez daha çağırdı.

Başkan Bush’un Filistinli seçmenlerin büyük çapta seçime katılmasından duyduğu memnuniyeti belirten bu konuşmasından önce, Dışişleri Bakanı Colin Powell, katıldığı televizyon programlarında, ülkesinin Filistinlilere, kalkınma yardımını artırarak ve siyasi reformları destekleyerek yardımcı olmak istediğini belirtti:

“Yeni Filistin başkanı ve yeni yöneticilere, gereken reformları yaparak, daha etkili ve usulsüzlüklerden temizlenmiş bir hükümet kurmalarına yardım edebiliriz.”

Filistin seçimleri hakkında iyimser yorumlarda bulunanlardan biri de, Amerikalı barış görüşmecisi Denniss Ross oldu. Ross, Yaser Arafat’ın ölümünden sonra Filistin halkı için bir fırsat penceresi açıldığını bildirdi:

”Yeterince göze çarpmayan, fakat son derece önemli bir bir nokta, Arafat’ın ölümünden sonra Filistin halkının daha iyimser olmasıdır. Bu gözden kaçmaması gereken muazzam bir gerçektir.”

Dennis Ross Filistin halkının, kargaşa değil değişim istediğini de kaydetti. Seçimi yerinde izleyen Amerikan Kongre heyetinden Demokrat partili Senatör Joseph Biden, katıldığı bir televizyon programında, yeni Filistin başkanını zor işlerin beklediğini bildirdi:

“Yeni başkan El Fetih partisinin reformdan geçme ihtiyacını çok iyi anlıyor. Filistin yönetiminde gerçek reformun ne anlama geldiğini de, yeni başkan biliyor. Yeni başkanın güvenlik kuvvetlerini de birleştirmesi gerekiyor.”

Senato Dışilişkiler komisyonunun üyesi olan Joseph Biden Mahmut Abbas’ın bu zor işleri başarabilecek yetenekte olduğunu söyledi. Ancak Biden yeni liderin, kendinden beklenenleri yerine getirmedeki çalışmalarının Amerika tarafından çok yakından izleneceğini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG