Erişilebilirlik

Filistin Seçimini Mahmud Abbas Kazanıyor


Filistinliler, bugün Yaser Arafat’ın yerini alacak yeni liderlerini belirlemek üzere sandık başına gitti.

Seçmenlerin sandık başlarında uzun kuyruklar oluşturması nedeniyle, oy kullanma süresi iki saat uzatıldı. Oy sandıkları kapanmadan önce oy veren seçmenler arasında yapılan kamuoyu yoklamaları, Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri, eski Başbakan Mahmud Abbas'ın açık farkla önde gettiğini, oyların yüzde 66'sını topladığını gösteriyor.

Resmi seçim sonuçlarının yarın alınması bekleniyor.

Yetkililer, bazı Filistinlilerin, İsrail askerlerinin kurduğu kontrol noktalarında bekletildikleri için geciktiklerini, bu nedenle de oy verme süresinin uzatıldığını bildirdi. İsrail, seçimler öncesinde, oy kullanmak isteyen Filistinlilere zorluk çıkartmayacağı yolunda vaatte bulunmuştu.

Filistin seçimlerini izleyen uluslararası gözlemciler ise, kontrol noktalarındaki sorunun, kısa zamanda giderildiğini ve oy verme işlemlerinin ciddi şekilde aksamadığını bildirdi. 1 milyon 800 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Filistin’de, seçimlere katılım oranının düşük olduğu kaydedildi.

Seçimleri El Fetih örgütünün adayı ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün lideri Mahmud Abbas’ın kazanması bekleniyor. Seçim öncesi yapılan yoklamalar, Abbas’ın en yakın rakibini 30 puanlık farkla geride bıraktığını gösteriyordu.

Filistinli militan Hamas örgütü seçimleri boykot ederken, milyonlarca mülteci de, seçim sonuçları geleceklerini çok yakından ilgilendirmesine rağmen, oy kullanamadı.

1948 yılında İsrail’in kurulması üzerine ve 1967 yılında patlak veren savaştan sonra Filistin’i terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci, Ürdün, Suriye ve Lübnan’daki kamplarda yaşıyor.

Seçim kampanyalarında ve İsrail’le bugüne kadar yapılan barış görüşmelerinde, mültecilerin evlerine dönüş hakkı, öne çıkan konular arasında yer aldı.

Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas, mültecilere geri dönüş hakkı verilmesini istiyor.

Eski Militan, Şimdi Barış Yanlısı

Seçimlerin favori adayı olarak görülen Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas, Yaser Arafat’ın ölümünün ardından öne çıkan Filistinli liderler arasında.

69 yaşındaki Abbas, Filistinliler arasında Ebu Mazen adıyla da anılıyor. Uzun zamandır siyasetin içinde olan Mahmud Abbas, 1960’lı yıllarda El Fetih ve Filistin Kurtuluş Örgütünü kurma konusunda, Yaser Arafat’a, yardımcı oldu.

El Fetih, İsrail’e karşı silahlı mücadeleyi savunurken, Abbas, 1970’lı yıllardan itibaren, diyalogun tercih edilmesi görüşünü savundu.

2003 yılına gelindiğinde Mahmud Abbas, uzlaşmacı ve ılımlı tavırlarıyla dikkat çekti.

Uluslararası toplumun baskısını üzerinde hisseden Yaser Arafat, Mahmud Abbas’ı başbakan olarak atadı. Ancak Abbas, Arafat’la girdiği bir güç mücadelesi sonucu altı ay sonra istifa etti; bununla birlikte Filistin politikacıları arasındaki nüfuzunu kaybetmedi. Abbas, Filistin lideri Yaser Arafat’ın 11 Kasım günü ölümünden sonra, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yeni lideri olarak seçildi.

Abbas'a Doktor Rakip

Filistin seçimlerine katılan iddialı adaylardan biri de, demokrasi yanlısı doktor Mustafa Barguti’ydi. 50 yaşındaki Barguti, 1990’lı yılların başında yapılan İsrail-Filistin görüşmelerini yürüten heyetin üyeleri arasındaydı, ancak 1993 yılında Oslo Anlaşması’nın imzalanmasını protesto amacıyla bu görevden ayrıldı.

Barguti, seçimler öncesi yürüttüğü kampanyada, hiçbir siyasi örgütle bağlantısı olmayan Filistinliler’i temsil etmek istediğini söyledi.

Mustafa Barguti, aynı zamanda Filistin ayaklanmasının önde gelen liderlerinden Marwan Barguti’nin akrabası... İki yıldır bir İsrail hapishanesinde tutulan Marwan Barguti, Filistin seçimlerine aday olacağını açıklamış, ancak daha sonra bu fikrinden vazgeçmişti.

Mustafa Barguti, akrabası Marwan Barguti kadar tartışmalı bir isim olmasa da, seçim kampanyasının son gününde Kudüs’teki El Aksa Cami’sine gitmek isteyince, dikkatleri üzerinde topladı. İsrail polisince gözaltına alınan Mustafa Barguti, daha sonra serbest bırakıldı.

XS
SM
MD
LG