Erişilebilirlik

Harvard Üniversitesi'nde Türk Profesör


Amerika'daki Türkler'in konuklarından biri de Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Toner'di. Aynı zamanda fakülteye bağlı Massachusetts Genel Hastanesi'nde araştırmalarını sürdüren Toner ile Amerika'daki yaşamı ve çalışmaları üzerine konuştuk.

Prof. Dr. Mehmet Toner'in Türkiye'de başlayıp Harvard'da devam eden yaşam öyküsü başarılarla dolu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan Toner, Amerika'ya doktora yapmak için geldi. Massachusetts Institute of Technology MIT'de Tıp Mühendisliği üzerine doktorasını tamamlayan Mehmet Toner, Tıp teknolojisi üzerine araştımalar yapmak üzere yine aynı eyalette bulunan Harvard Üniversitesi'de öğretim üyeliği yapmaya başladı.

Harvard'da pek çok Türk öğrenciye burslu okuma ve araştırma imkanı sağladıklarını anlatan Prof. Dr. Toner, Türkiye'deki eğitimin Amerika'dakinden kalır yanı olmadığını ve Türk öğrencilerin Amerika'daki sistem içinde hiç zorlanmadığını söylüyor. Amerika'da araştırma olanaklarının fazlalığına da değinen bilimadamı, 'buna rağmen temel eğitimimi Türkiye'de aldığım için kendimi şanslı hissediyorum' diyor.

İki çocuk babası olan Mehmet Toner, yakın zamanda Türkiye'ye dönme planı olmadığını ancak her zaman Türkiye'yle ilgili ortak projelere imza atarak kendini borçlu hissettiği vatanına katkıda bulunmak için elinden geleni yaptığını belirtiyor.

Mehmet Toner ile Özge Övün konuştu; yukarıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG