Erişilebilirlik

Türkiye Ekonomik Özgürlük Sıralamasında 112'inci


Washington'daki düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı'yla, Wall Street Journal gazetesinin her yıl yaptığı Ekonomik Özgürlük Anketinde, Amerika ilk kez sıralamada, ilk 10’a giremedi. Amerika, artan kamu harcamaları ve yüksek kurum vergileri yüzünden, İsviçre’yle birlikte 12’inci sırayı paylaştı.

Türkiye ise Ekonomik Özgürlükler Endeksi'nde 112’inci sıralamada yer alarak, “Genelde Özgür Olmayan” bir ekonomi olarak tanımlandı.

Raporun Türkiye bölümünde, AKP hükümetinin “Derviş-İMF” ekonomik programını sürdürdüğü, ve enflasyonla ve faizlerin düşmekle birlikte hala çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Raporda Türkiye’nin ticaret izlediği korumacı politikanın ve devletin ekonomiye müdahalesinin, ılımlı düzeyde de olsa devam ettiği dile getiriliyor. Buna ek olarak, devletin mali yükünün ağır olduğu ve denetimin yüksek düzeyde olduğu kaydediliyor.

1995 yılından bu yana hazırlanan Ekonomik Özgürlükler Endeksi'nde vergilendirme, ticaret politikası, kamu harcamaları, piyasaların hareketliliği gibi 50 ayrı alanda değerlendirme yapılıyor.

Bu yıl ekonomik özgürlük sıralamasında ilk üç arasında Hong Kong, Singapur ve Lüksembourg yer alıyor.

XS
SM
MD
LG