Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan Ankara'ya Kutlama



Amerikan yönetimi, Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerinin Ekim 2005'de başlamasını öngören bir anlaşmaya vardığı için Türkiye'yi kutladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Avrupa Birliği'nin Ankara'ya müzakere tarihi vermesinin memnuniyetle karşılandığını ve bu açıklamayla Türkiye'nin Avrupa'yla tam entegrasyona hiç olmadığı kadar yaklaştığını söyledi.

Sözcü, Brüksel'de elde edilen sonuçla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, hükümetini ve Avrupa Birliği liderliğini kutladı.

Beyaz Saray sözcüsü şunları söyledi:

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam entegrasyonu, hem Avrupa hem de dünya için iyi olacak. Üyelik müzakereleri konusunda bugün yapılan açıklamayla, Türkiye buna daha da yaklaşmış oluyor. Başkan Bush da kısa zaman önce Türkiye'deyken buna dikkat çekmişti. Türkiye'nin, nüfusu ağırlıkla Müslüman olan bir toplumda laik bir demokrasi kurma yönündeki çığır açan reformlarını kapsayan 150 yıllık tecrübesi, Ortadoğu ve ötesinde yaşayan, özgürlük, adalet ve refah isteyen herkes için örnek oluşturuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, hükümetini ve Avrupa Birliği Konseyi'ni, ileri görüşlü liderliklerinden dolayı kutluyoruz."

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak kutladı. Bakanlık sözcüsü Richard Boucher'ın açıklamasına göre, Powell, Gül'le konuşması sırasında Avrupa Birliği'nin kararının Türkiye için çok büyük bir zafer olduğunu söyledi.

Boucher, günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanı Powell'ın bu konudaki açıklamasını okudu. Powell, açıklamasında şöyle diyor: "ABD, AB'nin Türkiye ile 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelere başlama kararını memnuniyetle karşılıyor. Hem AB hem de Türkiye'yi bu tarihi günde kutluyoruz. Bugünkü olumlu kararlar, Türkiye'nin etkileyici reform başarılarını yansıtıyor ve hem Türkiye hem de AB için büyük bir başarı. Üyelik sürecinin ve Türkiye'nin AB'ye sonunda üyelik kazanmasının, hem Türkiye hem de AB'ye büyük yararlar getireceğine güvenimiz tam. Türk halkı bundan büyük yarar sağlayacaktır. Avrupa'ya sıkı sıkıya bağlanmış ve Avrupa değerlerini paylaşan bir Türkiye, refah ve demokrasi için olumlu bir güç olacaktır. Bu durum, Türkiye, geniş Avrupa bölgesi ve ABD için iyi bir şey. İşte bu yüzden Amerikan yönetimleri sürekli olarak Türkiye'nin AB idealini desteklemiştir."

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boucher, Bakan Colin Powell'ın son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da birkaç kez konuştuğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG