Erişilebilirlik

'Güney Asya'ya Acilen 1 Milyar Dolar Gerek'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, deprem dalgalarından zarar gören ülkeler için acilen 1 milyar Dolar gerektiğini söyledi.

Cakarta zirvesinde konuşan Annan, şu anda 150 bin olan ölü sayısının bölgeye derhal yardım yapılmaması halinde artabileceğini söyledi.

Zirvede yardım çabaları arasında uyum sağlanması, Hint Okyanusunda sunami erken uyarı sistemi kurulması ve depremden etkilenen ülkelerin dış borçlarını silinmesi üzerinde duruluyor.

Annan: 'Mümkün Olduğu Kadar Çok İnsan Kurtarılmalı'

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan, daha fazla can kaybının önlenebilmesi için bölge ülkelerine bir milyar Dolar tutarında acil yardım gerektiğini söyledi.

Annan, mümkün olduğu kadar çok insanın hayatının kurtarılması için bölge ülkelerine acil yardım gerektiğini belirtti ve bunun uyumlu bir şekilde yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Yardım sözü veren ülkelerin birçoğunun bunu para olarak yaptığını vurgulayan Genel Sekreter, taahhütte bulunan diğer ülkelerden de aynı şekilde davranmalarını istedi.

Birleşmiş Milletler’e göre, çeşitli ülkeler felaketzedeler için şu ana kadar 4 milyar Dolar yardım sözü verdi ancak bunun ne kadarı gerçekleşecek belli değil.

Zirvede konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, acil yardım miktarını 450 milyon Euro'ya çıkardıklarını, AB ülkelerinin yapacağı toplam yardımın 2 milyar doları bulacağını söyledi.

26 ülkenin katıldığı zirvede, yardım organizasyonu ve Hint Okyanusu’nda sunami erken uyarı sistemi kurulması konuları da ele alındı. Zirveye katılan delegeler, organizasyon ve yardım fonlarının yönetimin Birleşmiş Milletler’e bırakılmasına karar verdi.


Deprem ve onu izleyen dev dalgalarda 150 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Ölümlerin neredeyse üçte ikisi, Endonezya’nın Ace bölgesinde meydana geldi. Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, büyük bir bölümü yerle bir olan köy ve kentleri tekrara inşa etmenin kolay olmayacağını söyledi. ”Kısa ve orta dönemde insani sorunlarla ilgileneceğiz..” diyen Bambang, uzun vadede ise kentlerin yeniden inşa edileceğini, alt yapı tesislerinin onarılacağını ve işlerini kaybeden kişilere yeni iş alanları açılacağını söyledi.


Bu arada Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü yeni bir uyarıda bulundu. Örgüt, felaketzedelere önümüzdeki günlerde temiz su, yiyecek ve ilaç sağlanamazsa, salgın hastalıklar nedeniyle ölü sayısının iki misli artacağını tahmin ediyor.

Öte yandan bugün bölgede meydana gelen artçı sarsıntı halka korkulu anlar yaşattı. Haberlere göre sarsıntının sunamiye yolaçacağını sanan halk ölüm korkusuyla yüksek yerlere kaçtı.

Powell'dan ABD Yardımını Artırma İşareti

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Washington’un Güney Asya’daki felaketzedelere vaat ettiği yardım miktarını artırmadan önce durumu yeniden gözden geçireceğini söyledi.

Bakan, bugün Jakarta’da yapılan uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, yapılan vaatler konusunda aceleci davranılmaması gerektiğini belirtti.

Colin Powell, Amerikan ordusunun Tayland’daki felaketzedelere yardım operasyonlarının süreceğini, çalışmaların bundan böyle Birleşmiş Milletler liderliğinde yürütüleceğini de kaydetti. Bakan, yardım çalışmalarının eşgüdümlü bir şekilde yapılmasının da büyük önem taşıdığının altını çizdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG