Erişilebilirlik

Washington Başkanın Yemin Törenine Hazırlanıyor


Başkan Bush’un yemin ederek ikinci dönem görevine başlayacağı 20 Ocak’ta Washington’da çok yoğun güvenlik önlemleri alınması bekleniyor. Yemin töreni yaklaşırken güvenlik yetkililerinin, teröristlerden ve protestoculardan endişe ettiğini bildiriliyor.

Başkan Bush, görevinde ikinci döneme başlamayı ve seçim kampanyasında verdiği, vergi sistemini düzeltmek ve Sosyal Güvenlik olarak bilinen kamu emeklilik programında reforma gitme yönündeki sözlerini yerine getirmeyi büyük bir sabırsızlıkla bekliyor: "Sorunlarla uğraşmayı seviyorum. Bütün yapılan ve söylenenlerden sonra geride daha iyi bir Amerika bıraktık, diyebileceğim insanlarla çalışmayı seviyorum. Ve burada, Washington’da artık çok fazla zamanım yok. Bu nedenle çalışmaya hazırım.”

Ancak Başkan Bush’un, önce anayasa gereğince, George Washington’un 1789 yılında ülkenin ilk başkanı olarak yemin etmesinden bu yana her dört yılda bir tekrarlanan siyasi geleneği uygun olarak, 20 Ocak’ta yemin etmesi gerekiyor.

2001 terör saldırılarından sonra yapılacak bu ilk yemin töreninde görülmemiş ölçüde güvenlik önlemleri alınacak. Güvenlik yetkilileri teröre ve protesto tehdidine karşı alınacak önlemler konusunda fazla ayrıntı vermiyor. Ancak yemin töreni, ardından yapılacak geçit ve resmi balo nedeniyle binlerce polis ve askerin görev yapması bekleniyor. Savaş karşıtları yemin töreninin yapılacağı Kongre binası yakınında protesto gösterileri düzenlemeyi planlıyor.

Protestocu gruplardan, Kod Adı Pembe: Barış Yanlısı Kadınlar adlı örgütün sözcüsü Gael Murphy şöyle diyor: "Törenleri engellemenin çok zor olacağını düşünüyorum. Ama sadece bu yönetimin değil, bütün dünyanın hala etkin olduğumuzu, hala Bush’un politikalarına karşı çıktığımızı duyması açısından sesimizi duyurmanın çok önemli olduğuna inanıyorum.”

Tarihsel olarak bakıldığında başkanların yemin törenleri, yeni seçilen veya göreve devam eden başkanlar için, seçim döneminde yaşanan siyasi bölünmüşlüğü aşıp ülkede bütünlüğü yeniden sağlama yönünde iyi bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Başkan Bush, dört yıl önce Demokrat Al Gore karşısında kıl payı kazandığı zaferin ardından, yemin töreninde şöyle diyordu: ”Burada açıkça söz veriyorum: Adalet ve fırsat dolu tek bir ülke yaratmak için çaba harcayacağım.”

Geçen yıl, 2 Kasım’daki seçimde ise Başkan Bush Demokrat aday John Kerry karşısında % 48’e karşı % 51 oyla, nisbeten daha açık farklı bir galibiyet elde etti.

Washington’daki Kongre Kütüphanesi tarihçilerinden Marvin Krantz, Amerikalıların çoğunun, başkanların yemin törenlerin, demokraside sürekliliğin önemli bir sembolü olarak gördüğünü söylüyor: "Başkanların yemin törenleri bir değişimi ifade ediyor. Bunun meşru bir değişim olduğunu biliyoruz ve kabul ediyoruz. Gergin dönemlerde bile bunu kabulleniyoruz. Muhalif olanlarımız bile ‘göreve kim gelirse gelsin hepimizin başkanıdır ve biz de kurulan yeni düzende yaşamalıyız’ diye düşünüyoruz.”

Ancak Washington’daki Katolik Üniversitesi’nin Amerikan başkanları uzmanı Profesör John White gibi bazı siyaset uzmanları, son seçimin de az farkla sonuçlandığını ve Başkan Bush’un seçim sonrasında ülkeyi birleştirme konusunda zor bir görevin beklediğini düşünüyor: "Başkanın bu yemin töreninde bunu yapmaya çalışacağından eminim. Ancak ülkedeki derin görüş ayrılıkları ve bunların son dört yılda iyice derinleşmiş olduğu göz önüne alındığında, bence kesin bir zafer kazanmış olmasına rağmen ülkeyi birleştirmek Bush için, daha da zor olacak.”

Başkan Bush 20 Ocak günü Washington’da, Kongre binasının önünde öğle saatlerinde düzenlenecek bir törenle yemin edecek. Bush yemin ettikten sonra yaklaşık 10 bin kişinin ve 45 tören bandosunun katılacağı geçit törenini izleyecek. Akşam ise Başkan Bush ve eşi Laura Bush, yandaşlarının Kasım ayındaki seçim zaferini kutlayacağı balolara katılacak.

XS
SM
MD
LG