Erişilebilirlik

ABD Suriye'yi Yeniden Uyardı


Bush yönetimi Suriye’ye yeni yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. Buna gerekçe olarak Şam'ın, Suriye’de yaşayan Iraklıların Irak’taki isyancılara sağladığı desteği engellememesi gösterildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Amerika’nın devrik Saddam Hüseyin rejiminin destekçilerine karşı daha sert hareket etmesi için Suriye’yi defalarca uyardığını hatırlattı. Sözcü Suriye’nin, davranışlarıyla Irak ve Irak’ın egemenliğine saygı konusunda verdiği sözü çiğnemesine yol açan kişileri durdurması gerektiğini belirtti.

Ereli Kongre’nin bir süre önce çıkarttığı yasada öngörülen yaptırım maddelerinin Suriye’ye uygulanabileceğini hatırlattı. Sözcü, kısa bir süre önce Şam’ı ziyaret eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’ın, Suriyeli yetkililere, Saddam Hüseyin’in destekçilerine karşı yapılması gereken şeyleri hatırlattığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu ziyaret sırasında, eski Irak rejimi unsurlarının Suriye'deki faaliyetleri, doğrudan, ısrarlı ve kararlı bir şekilde ele alındı. Suriye’den, eski Irak rejimi kalıntılarına karşı sert davranması ve bunlara karşı harekete geçmesi istendi. Ve Suriye’ye, Irak’a ve egemenliğine saygı gösterme, ülkenin istikrar ve güvenliğini koruma konusunda vermiş olduğu söze uygun olarak, bu tür faaliyetleri durdurması gerektiği bildirildi.”

Armitage Pazar günü Suriye Devlet Başkanı Beşir El Esad’la görüşmüş ve Suriye'nin, Irak’taki isyana katılmak üzere, Müslüman militanların sınırdan geçişini durdurma konusundaki çalışmalarını övmüştü. Ancak Irak’taki en yüksek rütbeli Amerikalı komutan olan George Casey eski Irak Baas partisi yetkililerinin Suriye’de bir merkez kurduğu yönünde Amerika’nın elinde oldukça sağlam bilgi bulunduğunu bildirmişti. Amerikalı komutan bu yolla Irak’taki isyan hareketinin yönlendirildiğini ve para yardımı yapıldığını da kaydetmişti.

Suriye’li yetkililer ise Amerika’nın kendilerine, bu yapılanmada yer alan Iraklıların üzerine gitmek için yeterli bilgi vermediğini öne sürüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ereli ise, Suriye hükümetini, eski Irak rejimi kalıntılarına doğrudan yardım yapmakla suçlamaktan kaçınmakla birlikte, Şam hükümetinin, ülkede olup bitenleri kontrol edecek yetenek, bilgi ve imkana sahip olduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG