Erişilebilirlik

21 Aralık 2004: 'ABD Rusya'da demokrasiye destek olmalı'


Washington Post, Rusya’nın dev petrol şirketi Yukos’un ana üretici firmasını bir açık arttırmayla daha önceden bilinmeyen bir başka firmaya 9 milyar 300 milyon dolara satmasını sert bir şekilde eleştiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çevresindeki eski KGB ajanlarının sadece Rus yasalarını değil, Yukos’a yatırım yapan Batılıların haklarını da çiğnediğini savunan gazete, Putin’in kendi iktidarını güçlendirmek için Rusya’daki demokratik açılımları da ortadan kaldırdığını hatırlatıyor ve eleştiri oklarını bütün bunlara rağmen Putin’le yakın ilişkilerini sürdüreceğini açıklayan Başkan Bush’a yöneltiyor:

"Putin’in kendine giderek daha çok zarar verdiği bir gerçek. Yeni emperyalist politikaları Ukrayna’daki demokratik devrime katkıda bulundu ve Yukos’a yaptığı saldırı milyarlarca dolarlık sermayenin Rusya’dan kaçmasına neden oldu. Ancak Putin, Pazar günkü açık arttırma gibi rezaletlerin yanı sıra “Amerika ile hayati ilişkileri” sürdürebileceğine inandıkça, tepki toplayan politikalarından vazgeçecek gibi görünmüyor. “Hayati ilişkiler” tanımı, bu ilişkileri aynen sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyen Başkan Bush’a ait. Zaten dostlar arasında bir petrol şirketinin çalınmasının lafı mı olur?"

Bir hafta önce Rusya’da birbirine rakip olan liberal ve komünist siyasetçilerin Devlet Başkanı Putin’in demokrasi karşıtı uygulamalarına karşı işbirliği olanaklarını tartışmak için toplandığını belirten Christian Science Monitor, Putin’in baskıcı yönetimine karşı muhalefetin giderek arttığı yorumunda bulunuyor. Ancak Putin’in medyayı denetim altında tutması, hukuk kurallarını önemsememesi ve seçim sürecini etkisiz kılması gibi nedenlerle muhalefetin etkisinin sınırlı olacağını vurgulayan gazete, yabancıların, özellikle de Bush yönetiminin daha aktif bir şekilde devreye girmesi gerektiği görüşüne yer veriyor:

"Bush yönetiminin Rusya politikasını gözden geçirdiği bildiriliyor. Artık yumuşak bir yaklaşım kabul edilemez. Ancak soğuk savaş söylemine dönmek de söz konusu olamaz. Amerika, silahsızlanma ve terörle mücadele gibi önemli konularda diplomatik girişimleri ve Bush’un Putin’le kişisel ilişkilerini devreye sokmalıdır. Ancak Rusya’da demokrasinin desteklenmesi Avrupalı ortaklarla daha yakın işbirliği kadar önemli bir meseledir. Yönetim bu konuda sesini yükseltmelidir. Rus demokratların kendi seslerini duyurmak için buna ihtiyacı var."

Ortadoğu’da son dört yıldır barış düşüncesinin Noel Baba gibi bir fantezi olduğunu belirten Boston Globe, kutsal topraklarda bu Noel, barış umudunun somutlaşmaya başladığını yazıyor. Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümünden bu yana her iki tarafın da karşılıklı jestlerde bulunduğunu hatırlatan gazete, Amerika’nın bu süreçte üstleneceği rolün çok önemli olduğunu vurguluyor:

"Amerikalı yetkililer, Amerika öncülüğünde bir Ortadoğu konferansı düzenlenmesi veya bölgeye üst düzey bir temsilci gönderilmesi için zamanın henüz uygun olmadığını açıkladı. Ancak zaman geçtikçe, gelişmelere dahil olmanın önemi de artacak. Böyle bir durumda, Arap dünyasındaki Amerikan karşıtlığı azalabilir. Bölge halkı, Amerika’nın süreçten çekilmesini ve İsrail’e verdiği desteği, Amerikan karşıtlığını en önemli nedenleri olarak gösteriyor. Ayrıca, demokratik bir Filistin, tıpkı demokratik bir Irak gibi bütün bölge için model oluşturabilir."

New York Times ise internet arama motoru Google’ın bir çok büyük kütüphanedeki eserleri sanal ortama taşıma projesini mercek altına alıyor. Böyle bir adımın internet ve üniversite kavramlarının yeniden tanımlanmasına yönelik önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan gazete, yine de başta telif hakları konusu olmak üzere, bu projenin çeşitli sorunları da beraberinde getireceğini vurguluyor:

"Projeye katılan her kütüphane, kendi koleksiyonunda taranan her kitabın dijital bir kopyasına ücretsiz olarak sahip olacak. Bir başka ifadeyle her kütüphane, kendi kitaplarının önemli bir kısmının dijital bir yedeğini saklama şansına kavuşacak. Ancak basılı kitapların yüzlerce yıldır kalıcı olan nitelikleri göz ardı edilmemeli. Dijital teknolojinin sadece birkaç yıllık bir geçmişi var ve sanal dünya, bu süre içinde bile uyumsuz ve bazen okunamayan medya formatları üretti. Google’ın projesi, içerdiği kitapların kullanımını zenginleştirecek ama hiçbir biçimde bu kitapları demode hale getiremeyecek."

XS
SM
MD
LG