Erişilebilirlik

28 Aralık 2004: Gazetelerde Deprem Bugün de Başlıca Konu


Son 40 yılın en büyük depreminin yol açtığı felaket, bütün dünyada olduğu gibi Amerikan gazetelerinde de gündemin birinci sırasında yer alıyor. Yaşanan trajedinin büyüklüğüne dikkat çeken USA Today gazetesi de, tsunamilere karşı erken uyarı sisteminin eksikliği konusundaki tartışmaların zaman içinde gündeme geleceğini belirterek, şu anda yardım çabalarının ön plana çıkması gerektiğini vurguluyor. Gazete, büyük felaketlerin insani duyguları harekete geçirmeye yaradığını belirtiyor ve geçmişte yaşanan benzer örnekleri sıralıyor:

"1999 yılının Ağustos ayında uzun yıllardır birbirine düşman olan Yunanistan ve Türkiye, birer deprem yaşadı. Her iki ülke de derhal birbirinin yardımına koştu. Şimdi de, Pakistan, nükleer rakibi Hindistan’a yardım teklifinde bulundu. Endonezya’da ayrılıkçı bir örgütün liderleri tek yanlı ateşkes ilan etti. Bu tür tavırlar bir teselli veriyor ve zor anlarda, ortak insani duyguları harekete geçirdiğimizde, doğanın gücüne karşı bir başka gücü açığa çıkarabildiğimizi hatırlatıyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yıl sonu nedeniyle düzenlediği basın toplantısını mercek altına alan Boston Globe, Rusya’nın artık “özgür olmayan ülkeler” listesinde yer aldığını, yabancı sermayecilerin Kremlin’in politikalarına kuşkuyla baktığını ve Ukrayna’daki son devlet başkanlığı seçiminin Moskova açısından bir yenilgi olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Putin’in, Rusya’nın Ukrayna’dan elini çekmesi gerektiğini söyleyen Polonya Devlet Başkanı Alexander Kwasnievski’yi eleştirmesinin arkasında ise bir paranoya olduğu görüşünü savunuyor:

"Bu ifadeler, Putin’in etrafındaki eski KGB ve ordu mensuplarının Rusya’nın nüfuzu altına almak istediği eski Sovyet cumhuriyetlerini Batı’nın Moskova’dan kopartmaya çalıştığı yönündeki derin bir korkuyu ifade ediyor. Gerçi Putin, basın konferansında “Amerika’nın politikasının bu olduğunu sanmıyorum” dedi ama Şubat ayında Slovakya’da görüşeceği Bush’a bu konuyu soracağını da sözlerine ekledi. Bush, o görüşmede Putin’e Kremlin’in Ukrayna, Çeçenistan ve dünya sermaye çevrelerinde kendi kendini tecrit ettiğini anlatmalıdır."

Christian Science Monitor ise, Ukrayna’da Batı yanlısı reformcu aday Viktor Yusçenko’nun zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçimlerini demokrasinin dünya çapındaki başarılarından bir yenisi olarak değerlendiriyor. Özgürlük Evi adlı sivil toplum örgütünün özgürlükler listesine göre, demokratik seçimlerin yapıldığı ülkelerin oranının son 15 yılda yüzde 41’den, yüzde 62’ye çıktığını belirten gazete, Ukrayna örneğinin de özgürlük talebinin ülke içinden gelmesinin önemini gösterdiğini ifade ediyor:

"1980’lerde Asya ve Latin Amerika’dan 80’lerin sonunda Doğu Avrupa’ya kadar demokrasinin yükselişi konusundaki bir çok örnek, özgürlüğü halkın kendisinin istemesinin ve bunun için mücadele etmesinin önemini gösteriyor. Gelecek ay ilk seçimini yapacak olan Irak, kendi kaderini belirleme yolunda önemli bir adım atacak. İntihar eylemcilerine karşı demokrasinin yaşaması için, Iraklıların bunu en az Ukraynalılar kadar istemesi gerekiyor. "

Washington Post ise Irak’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Samir Sumaidaie’nin Irak’ta seçimlerin ertelenmesi konusundaki tartışmaları değerlendiren bir makalesine yer veriyor. Iraklı büyükelçi, seçimlerin ertelenmesinin hem hukuki hem de siyasi açıdan sorunlar yaratacağını belirtiyor ancak mevcut durumda seçime gidilmesinin de istikrar sağlamayacağını ve temsil krizine yol açacağını vurguluyor:

"Bu durumda üçüncü bir yol bulunabilir. Yani, hem seçimler yapılıp, hem de yeni oluşacak meclisin kalıcı bir anayasa yapmaya girişmesinden önce seçimlerin kapsamı konusunda kriterler belirlenebilir. Seçime katılım oranları konusunda ülkedeki önemli siyasi güçlerin üzerinde uzlaşabileceği bir kriter oluşturulabilir. Örneğin iki ya da üç bölgede katılım oranı, ülke genelinin yarısından az olursa, mecliste kalıcı bir anayasa yapmak için yeterince dengeli bir temsil oluşmadığı kabul edilebilir. Böyle bir durumda, bu bölgelerin temsilcilerine ayrılan koltuklar boş bırakılabilir. Ülkede istikrar sağlandıktan sonra bu bölgelerde yeniden seçime gidilebilir."

XS
SM
MD
LG