Erişilebilirlik

'Türkiye-ABD Iliskilerinde Bozulma Yok'


Türkiye-Amerika arasındaki ilişkilerin gerginleştiği ve Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşme talebine uzun süredir yanıt alamadığı yönünde basında çıkan haberlere Büyükelçi Edelman’dan ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’dan yanıt geldi.

Edelman dün akşam bir resepsiyonda gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan’la 13 Aralık Pazartesi günü görüşeceğini söyledi. Eric Edelman Başbakan’la yapacağı görüşmede Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Avrupa turu ve bu çerçevede Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin ele alınmasının planlandığını belirtti.

Öte yandan, Başbakanlık kaynakları Edelman’a randevu verilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek daha önce hazırlanan program doğrultusunda Erdoğan’ın Edelman’la 13 Aralık Pazartesi günü görüşeceğini kaydettiler. Bazı gazetelerde Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Edelman’ın uzun bir süredir Başbakan Erdoğan’la görüşme talebine yanıt alamadığı iddia edilmişti.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da dün düzenlenen haftalık basın toplantısında, Türkiye-Amerika ilişkilerinin gerginleştiği yolunda basında çıkan haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tan, “bu haberler ne gerçeği, ne de hükümetimizin niyet politikalarını yansıtmaktadır” dedi.

Türkiye ve Amerika’nın 50 yılı aşan bir süredir yakın müttefik olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, iki ülkenin Avrupa Birliği, NATO’nun genişlemesi ve uluslararası kurumların güçlendirilmesi gibi konularda benzer görüşler taşıdığını ve yakın işbirliği içinde olduğunu ifade etti. Amerika’nın Irak’taki Felluce operasyonuna ilişkin Türkiye’nin sert eleştirileri, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleştiği yorumlarına neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG