Erişilebilirlik

24 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Obama’yı, Chavez’le el sıkıştığı için eleştiren Cumhuriyetçilere tepki gösteriyor. Gazete, Obama’nın Venezuela, Küba ve İran gibi ülkelerle yakınlaşma çabasını doğru buluyor:

"Obama, Küba’ya karşı hiçbir işe yaramayan ambargoyu hafifletirken, Havana’dan insan hakları ve demokratik reformlar konusunda adımlar atmasını istemelidir. Aynı şekilde Chavez’e de daha fazla baskı yapmalıdır. Obama, ekonomi ve güvenlik alanlarında yeni önerilerde bulunduğu Tahran’a bir şans tanıyor. Eğer İran bu fırsatı teperse, bu ülkenin nükleer programına karşı daha sert uluslararası yaptırımları gündeme getirmelidir. Obama, söyledikleriyle ve verdiği pozlarla değil, yaptıklarıyla tarihte yer alacak. Ve yeni bir başlangıç için el sıkışmayı tercih etmesi, yumruk atmayı tercih etmesinden daha iyidir."

Washington Post, Obama yönetiminin, Bush döneminde terör zanlılarına yapılan işkenceler konusundaki tavrını sorguluyor. Gazete, hem işkenceye onay verenlerden hesap sorulmasını, hem de bunun teröre karşı savaşa zarar vermeyecek biçimde yapılmasını istiyor:

"Bu işin çözüm yolu, Demokrat Kongre üyelerinin istediği gibi, bütün Bush yönetimini mahkemeye çıkartmak değildir. Aynı şekilde, Obama’nın “geçmişi unutalım geleceğe bakalım” yaklaşımı da doğru değildir. Eğer yasalar çiğnendiyse, başkan veya Kongre af çıkartabilir. Afkonusunda kararsız kalınan durumlarda ise yargılama süreci devreye sokulabilir. Ancak araştırma komisyonu, önyargısız olarak görevini yapmalıdır. Kapsamlı bir inceleme ve sağduyulu bir değerlendirme sonunda eğer yargının devreye sokulmaması yönünde bir karar alınırsa, bu karar hem yurt içinde hem de yurt dışında daha büyük saygıyla karşılanacaktır."

Boston Globe gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı, Birleşmiş Milletler Irkçılık Konferansı’nı kendi siyasi çıkarlarına alet etmekle suçluyor. Gazete, Ahmedinejad’ın konferanstaki çıkışını, İran’daki seçim hesaplarına bağlıyor:

"Ahmedinejad, aslında BM Irkçılık konferansını bir çatışma alanı haline getirmek isteyen tek lider değil. Onun en önemli özelliği, bu konuda en başarılı lider olması. Ahmedinejad’ın isteyeceği son şey, kendi yönetiminin eşcinsellere ve inançsızlara karşı gösterdiği hoşgörüsüzlüğün bu konferansta gündeme getirilmesiydi. Aynı şey, konferansa katılan diğer birçok devlet başkanı için de geçerli. Aslında sorunun birer parçası olan bu liderlerden çözümün parçası olmaları beklenemez"

Washington Times Kuzey Kıbrıs’taki seçim sonuçlarının, adadaki görüşmelerin geleceğini tehlikeye soktuğunu yazıyor. Haberde, seçimi kazanan Ulusal Birlik Partisi, “sertlik yanlısı” olarak tanımlanıyor.

"Cumhurbaşkanı Talat iki kesimli bir federasyonu savunurken, Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu, iki devletli bir çözümden yana. Böyle bir çözüm ise Rum kesimi tarafından şiddetle reddediliyor. Talat, Eroğlu ile aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen, seçim sonuçlarının birleşmegörüşmelerini etkilemeyeceğini umduğunu söyledi. Eroğlu ise görüşmelere katılmak üzere bir delegasyon atayacağını söyledi. Rum siyasetçiler, seçim sonuçlarını, müzakereleri olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak değerlendiriyor."

XS
SM
MD
LG