Erişilebilirlik

9 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


9 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

New York Times, Başkan Trump'ın, geçtiğimiz hafta sonu El Paso ve Dayton'da düzenlenen ve 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan toplu silahlı saldırılardan sonra silah satın alanların kapsamı genişletilmiş özgeçmiş taramasına tabi tutulması konusunu yeniden gözden geçirdiğini yazıyor. Habere göre sicil taramasıyla ilgili yasa tasarılarının Senato'da görüşülmesini şimdiye kadar engelleyen Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da en azından konuyu ele almaya açık olduğunun sinyalini veriyor. Trump ve McConnell'ın kapsamı genişletilmiş özgeçmiş ve adli sicil taraması konusunda yasa çıkarılmasının önünü açıp açmayacağı belli değil. Bunun nedeni, güçlü silah lobisi Ulusal Silah Birliği ve muhafazakar seçmenlerin silah kontrolüne karşı oluşturdukları yoğun baskı. Ancak özgeçmiş taramasının siyasi cazibesi ve fizibilitesinin değerlendirme kapsamına alınması ya da en azından böyle bir izlenim verilmesi, Cumhuriyetçiler'in El Paso ve Dayton'daki saldırılardan sonra somut adım atmaları yönünde daha büyük baskıyla karşılaştıklarını gösteriyor. McConnell, tüm silah satın alacakların tabi tutulması öngörülen taramanın kapsamının genişletilmesi meselesinin önümüzdeki ay toplanacak Senato'nun gündeminin ilk sıralarından yer alacağını söyledi.

New York Times bugün ayrıca Demokrat Parti aday adaylarından Julian Castro'nun ikiz kardeşi, Texas eyaleti Temsilciler Meclisi Üyesi Joaqiun Castro'nun Twitter'da Başkan Trump'ın 2020 seçim kampanyasına bağış yapanların listesini paylaşmasıyla ilgili tepkileri aktarıyor. Habere göre Kongre'de temsil ettiği San Antonio kentinde yaşayan ve Trump'a bağış yapan 44 kişinin isimlerini açıklayan Joaquin Castro, özel kişisel verileri açığa çıkarma ve Trump destekçilerini taciz etme girişiminde bulunmakla suçlanıyor. Benzer bir tartışma, lüks spor salonları SoulCycle ve Equinox'un sahibi milyarder müteahhit Stephen Ross'un Trump için Southampton'daki evinde bu akşam bağış kampanyası etkinliği düzenleyeceğinin ortaya çıkmasıyla patlak verdi. Birçok liberal Demokrat Partili ünlü, bu iki spor salonuna üye olanları, üyelikten çıkarak Ross'u boykot etmeye çağırdı. Gazete, siyasi kampanyalara bağış yapanları parmakla göstermenin yeni bir taktik olmadığını, ancak esas sorunun, bağışçılar hakkındaki bilgilerin ne ölçüde kamuoyuyla paylaşılması olduğunu kaydediyor. Cumhuriyetçileri ve Koch kardeşler gibi zenginler, bağışçıların boykot edilmesinin ve tacize uğramasının ifade özgürlüğüne darbe indirilmesi anlamına geleceğini savunuyor.

Washington Post ise Göçmenlik ve Gümrük Dairesi'nin Mississippi eyaletinde yasadışı göçmenlerin iş yerlerine baskın düzenlemesiyle ilgili haberi aktarıyor. Habere göre yetkililer, anne babaları göz altına alındığı için çaresizlik içinde ağlayan çocukların görüntülerinin tepki çekmesine rağmen toplu baskınların gerekli olduğunu savundu. Altı kentte yedi gıda işleme fabrikasına yapılan baskınlarda 680 yasadışı göçmen göz altına alındı. Bunların yaklaşık yarısı dün gece itibarıyla halen bulunuyor. Göçmenlik ve Gümrük Dairesi Başkan vekili Matthew Albence, daha önceki baskınların, Başkan Trump'ın Twitter mesajları da dahil farklı şekillerde kamuoyuna açıklanmasının operasyonları aksattığını söyledi. Daire bu nedenle son baskını Beyaz Saray'a bile haber vermeden gerçekleştirdi. Ancak baskınlar, Göçmenlik ve Gümrük Dairesi'nin yasadışı göçmenlerin arkada kalan çocuklarına nasıl bakılacağı konusundaki eksikliklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Anne babaları tutuklandığı için okul ya da kreşlerinden alınmayan, bu nedenle korku içinde ağlaşan çocukların sergilediği görüntüler, tepki çekti. Mississippi Çocuk Koruma Dairesi, baskınlardan haberdar edilmemeleri ve çocukların adeta ortada kalması nedeniyle rahatsız olduklarını, bütün çocukların güvenli ellerde olduğunu söylemelerininse mümkün olmadığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG